Vanaf 1 januari 2024 geldt er in Nederland een verbod op wegwerpproducten die ter plaatse worden gebruikt. Vanaf half juli 2023 geldt er daarnaast een verplichting voor het aanbieden van een herbruikbaar alternatief en een verbod op het gratis verstrekken van plastic verpakkingen voor onderweg, de zogenaamde to go-producten.
Voor consumptie ter plaatse mogen ondernemers wegwerpbekers blijven gebruiken, zolang ze 75 tot 90% inzamelen en hoogwaardig laten recyclen. Voor to go-producten is het bieden om een eigen herbruikbare beker mee te nemen genoeg om te voldoen aan de wetgeving, de zogeheten Bring Your Own. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders helemaal klaar zijn met wegwerpbekers, en met liefde de overstap maken naar herbruikbare bekers. Voorkomen is veel en veel beter dan recyclen. Retulp levert mooie en handige herbruikbare bekers en mokken aan gemeenten, kantoren, onderwijsinstellingen, horeca en festivalorganisaties.
In verschillende een aantal kantoorgebouwen is recent de overstap naar herbruikbare koffiebekers gemaakt. Zij zijn erg positief over de overstap. Zo bespaart Heineken bij een kantoor zo’n 115.000 bekers per jaar. Dat is daarnaast ook een besparing van €4.000 per jaar aan wegwerpbekers en voorkomt een grote hoeveelheid CO2-uitstoot. Zorgorganisatie Topaz besloot om een eerste vestiging de eerste circulaire stap te maken. Zij gingen van 12.000 wegwerpbekers per maand naar 0. Een aantal andere vestigingen zijn nu ook bezig met de overstap. Al een aantal jaren personaliseren wij Tumblers voor de Raad van State. Deze koffiebekers worden door hun afdeling Communicatie besteld en uitgedeeld aan relaties en werknemers om wegwerpbekers tegen te gaan.
Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof. Ook bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving.
Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving. Dit soort plastic is
meestal ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Daarom vallen bekers en bakjes gemaakt van bioplastic ook onder de regelgeving.
Om ervoor te zorgen dat je herbruikbare bekers en bakjes weer terugkrijgt, kun je ervoor kiezen om borg te vragen. Gebruikers betalen dan een bedrag voor de beker of het bakje en krijgen dat
terug bij het inleveren. Er zijn ook praktijkvoorbeelden van locaties die gebruik maken van een retourmunt.
Nee helaas. Het is de bedoeling dat je de voorraden van wegwerpbekers en -bakjes die bedoeld zijn voor consumptie op locatie opmaakt voordat het verbod op 1 januari 2024 ingaat.
Als je eten en drinken aanbiedt dat mensen kunnen meenemen om elders op de locatie te nuttigen, dan gelden de regels voorconsumptie op locatie. Wegwerpbekers en -bakjes die bedoeld zijn voor consumptie voor onderweg, dus buiten de locatie, mogen niet meer gratis worden verstrekt. Daarnaast moet de klant kunnen kiezen voor een herbruikbaar alternatief of een zelf meegenomen beker of bakje.