Bewustwording plastic soup

Retulp is een sociale onderneming met als doel zwerfafval te verminderen en de plastic soep tegen te gaan. Wij willen graag het goede voorbeeld geven, bewustwording creëren en hergebruik stimuleren. Dat doen wij door hippe, handige en herbruikbare producten op de markt te brengen als alternatief voor plastic wegwerpproducten.  We organiseren bewustwordingsprojecten en geven voorlichting op scholen.

Retulp zoekt nadrukkelijk de samenwerking met diverse scholen en opleidingsinstituten om het bewustzijn rondom plastic afval bij jongeren te vergroten.

Het Zero Waste Project en Retulp

Plastic soep tegen gaan met herbruikbare drinkflessen

Retulp wil ervoor zorgen dat het plastic afval in de natuur en in de oceanen sterk vermindert. De plastic soep breidt zich namelijk nog steeds uit. Wij geloven dat de eerste stap is om te zorgen dat er minder plastic weggegooid wordt. Voorkomen is nog beter dan recyclen!

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. De zogenaamde ‘ plastic soep ‘. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige vervuiling. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron.

Plastic verteert niet langs biologische weg. Ook komen er giftige stoffen uit plastic vrij. Allerlei dieren die in of van de zee leven, zelfs het kleine plankton, zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Dit is voor hen dodelijk. Ook dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen. Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land. Plastic afval dat niet in een afvalverwerkingssysteem terechtkomt, bijvoorbeeld omdat het niet in een afvalbak is gegooid, zoekt een weg naar zee via rivieren en andere waterwegen. Ook is het plastic afval op het land zeer schadelijk voor dieren en de natuur. Enkele feiten:

  • Ongeveer 80% van het afval dat rondzwerft in zeeën en oceanen is afkomstig van land.
  • Dagelijks verdwijnen er gigantische hoeveelheden plastic in de oceanen via straten, sloten, rivieren en zee.
  • Wereldwijd wordt slechts 1% van al dit plastic gerecycled.
  • Zo’n 50% van al het plastic wordt direct na gebruik weggegooid.
  • In de vijf grote oceaangebieden waar al dit plastic zich concentreert, is soms wel 36x meer plastic aanwezig dan plankton.
  • Veel zwerfafval vind je op parkeerplaatsen, in de bermen langs snelwegen en in recreatiegebieden.
  • Jongeren, verkeersdeelnemers en recreanten zijn grote vervuilers.
  • Zo’n 36% van alle consumptievissen bevat plastic.
  • Het plastic komt uiteindelijk via zeeleven en vogels ook in onze voedselketen terecht.
  • Ongeveer 1.000.000 zeevogels en 100.000 zeezoogdieren worden jaarlijks gedood door het plastic in onze oceanen.

Kraanwater is in Nederland de goedkoopste dorstlesser en ontzettend gezond. De Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren kraanwater van superieure kwaliteit. Wanneer we meer gebruikmaken van kraanwater in plaats van gebotteld water wordt het verplaatsen van plastic waterflessen van een land naar andere landen overbodig. Wanneer wij allemaal meer kraanwater drinken in plaats van gebotteld water, scheelt dit bergen onnodige wegwerpplastic waterflesjes per dag.

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke