Duurzame materialen

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.

Duurzaamheid is een breed en is feitelijk alles wat biologisch, gerecycled of een lange levensduur heeft. Belangrijkste is dat het product lang mee gaat. Maak de juiste keuze en bekijk het met zorg samengestelde Retulp assortiment. Tussen materialen zitten verschillen die niet altijd zo makkelijk in een producttekst uit te leggen zijn. Wat is er bijvoorbeeld precies zo duurzaam aan rietsuiker, bamboe, roestvrijstaal of RPET?

Volgens Retulp is roest vrij staal het meest duurzame materiaal om flessen en thermosbekers van te maken en dat heeft vooral te maken met de enorm lange levensduur. Producten van bio materialen zijn heel innovatief en klinken heel duurzaam maar hebben meestal een kortere levensduur en er zitten allerlei wettelijke restricties aan, denk daarbij aan complexiteit met voedselveiligheid en lastige recyclebaarheid. Hieronder een uitleg over deze veelgebruikte materialen.

Bamboe(vezel)

Hoewel veel mensen denken dat bamboe een houtsoort is, is dat niet zo. Het is namelijk een grassoort, maar dan wel een die heel hoog en sterk wordt en bovendien razendsnel groeit. Dit maakt ook dat het duurzaam is omdat het snel achter elkaar geoogst kan worden. Daarnaast is het van nature ongediertebestendig en heeft het in verhouding maar weinig water nodig. Daarom heeft Retulp ook 2 modellen thermosflessen die hoofdzakelijk van bamboe zijn gemaakt. Bekijk hier de bamboe thermosflessen.

PLA bio plastic

PLA is biologisch afbreekbaar in industriële compostering, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel. PLA wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verpakking voor paprika’s, gesneden sla en aardbeien. Daarvoor is het perfect, omdat het een ademend materiaal is. Daarom is het meteen minder geschikt voor bijvoorbeeld flessen en heeft Retulp geen PLA flessen in het assortiment.

Rietsuiker bio plastic

Vanuit suikerriet wordt uiteraard eerst rietsuiker gemaakt voor consumptie. Van het restproduct kan bio-ethanol worden gemaakt. Van bio-ethanol maak je vervolgens plastic dat precies dezelfde samenstelling en kwaliteit heeft als plastic gemaakt uit aardolie. En een groot voordeel: omdat suikerriet tijdens het groeien veel CO2 opneemt, heeft biobased kunststof zelfs een negatieve CO2 uitstoot! Van deze grondstof maken wij dus onze bio bidons.

RPET

Gerecycled plastic of RPET bespaart op het gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie. Ook wordt er minder CO2 uitgestoten en water verbruikt bij de productie van RPET dan bij plastic. Maar recycling kost veel energie, er komt veel transport aan te pas en uiteindelijk komt RPET toch een keer bij het afval. Bovendien zijn er qua voedselveiligheid veel eisen aan RPET en daarom kiest Retulp ervoor om alleen tassen en lunchzakken van gerecycled plastic te maken een geen flessen.

Roestvrijstaal

De meeste flessen van Retulp zijn gemaakt van roest vrij staal en dat is niet zonder reden. Een RVS waterfles die een leven lang meegaat is niet alleen goed voor jouw eigen portemonnee, maar heeft ook veel andere voordelen:

  • Ziektekiemen: Onderzoek heeft aangetoond dat in RVS flessen, in vergelijking met plastic flessen, ziektekiemen beter te voorkomen zijn. De groeven in plastic flessen zijn vaak moeilijk schoon te maken.
  • Chemicaliën: Steeds meer mensen schakelen van een plastic fles over op een RVS drinkfles, omdat ze bezorgd zijn over BPA en het mogelijk vrijkomen van microplastics en chemicaliën (reactiviteit). RVS flessen zijn gelukkig niet-reactief. Wanneer ze met water worden gevuld, geven ze namelijk geen schadelijke gifstoffen af.
  • Geen BPA: Plastic waterflessen hebben veel negatieve publiciteit ontvangen, vanwege bisfenol-A (BPA). Een onderzoek aan de universiteit van Cincinnati concludeerde dat RVS flessen geen BPA afgeven.
  • Smaakstoffen: Herbruikbare plastic flessen houden smaken vast. Hoogwaardige RVS drinkflessen houden gelukkig geen smaakstoffen vast. ’s Morgens zal je water dus niet de koffiesmaak van de vorige dag hebben.
  • Duurzaamheid: Dankzij de corrosiebestendigheid gaan roestvrijstalen flessen veel langer mee dan plastic flessen. Bovendien zullen er, bij blootstelling aan warmte of zon, geen chemicaliën vrijkomen.

Kortom, een RVS fles biedt heel veel voordelen vergeleken met een plastic fles. Bij Retulp hebben we een heel ruim assortiment RVS flessen, er zit dus altijd wel een drinkfles bij die bij jou past!