Veel gestelde vragen (FAQ)

Retulp is fabrikant en ontwerper van de Retulp drink- en thermosflessen, lunchproducten & koeltassen. 
Retulp heeft een eigen webshop en wij zijn trots dat onze duurzame flessen en thermosbekers verkrijgbaar zijn bij ruim 150 winkels. Consumenten dienen zich voor vragen, onderdelen of retouren te wenden tot de winkel waar het product is aangeschaft.

Algemene vragen

Zijn de producten van Retulp BPA vrij?

BPA is een chemische stof en wordt voornamelijk gebruikt in kunststoffen. In Amerika zijn talloze discussies over dat deze stof in plastic en aluminium drinkflessen zou zitten. Bij roestvrijstalen producten van Retulp is die discussie niet aan de orde. Deze worden volledig BPA-vrij gemaakt, de doppen zijn BPA-vrij en ook de bio bidon is vrij van BPA.

Kunnen de producten van Retulp in de magnetron of vriezer?

De producten van Retulp kunnen niet in de magnetron of vriezer, wel kunnen de producten in de koelkast.

Zijn de flessen/bidons naast water ook geschikt voor andere dranken?

De flessen/bidons zijn te vullen met: (koude) dranken zoals vruchtensappen, diksap, melk, yoghurtdrank, ijsblokjes (dan blijft het lekker koel) of stukjes fruit (zoals een schijfje limoen). Wij raden het af om koolzuurhoudende dranken in je fles te doen omdat bij veel schudden of beweging de druk verhoogd kan worden. Daarnaast kan bij de bidons de binnenkant verkleuren van andere dranken dan water.

De volgende dranken/vloeistoffen kunnen niet in de RVS drinkflessen: hete dranken (de fles wordt dan heet aan de buitenkant), alcoholische of gefermenteerde dranken (er kan drukvorming ontstaan in de fles), ondrinkbare of ontvlambare vloeistoffen.

Zijn de doppen waterdicht?

Zolang de lek ring van de schroefdop goed sluit, is deze waterdicht. Draai de dop goed aan en was de doppen altijd met de hand en niet in de vaatwasser! Bij de doppen met een drinktuit kunnen we niet garanderen dat deze niet lekken. Deze doppen kunnen (iets) open gaan, zodra de het klepje of tuitje ergens achter blijft haken. Retulp raadt aan de flessen met een drinkdop zoveel mogelijk ‘rechtop’ te vervoeren.

Hoe houd ik mijn fles/bidon het beste schoon?

Voor het eerste gebruik: spoel de fles/bidon en de dop(pen) goed af in een sopje. Was de fles/bidon vervolgens af met de hand. Door de grote opening kun je met een afwasborstel overal makkelijk bij. Door de afgeronde hoeken blijft daar geen vuil achter.

Sommige flessen zijn vaatwasserbestendig. Op het label bij de fles staat of deze in de vaatwasser kan. Let op: In verband met de coating kan dit enkel op lage temperaturen. Om de fles zo lang mogelijk mooi te houden, adviseert Retulp de flessen zo veel mogelijk met de hand te wassen. De dop is niet vaatwasserbestendig. Hoe je de fles het beste kunt schoonmaken lees je hier.

Eigenschappen flessen

Waarom een RVS waterfles?

De RVS-flessen zijn gemaakt van 18/8 roestvaststaal (18% chroom en 8% nikkel). Het is een milieuvriendelijk alternatief voor plastic. Deze fles zijn licht in gewicht en is 100% recyclebaar. 18/8 roestvaststaal is een hoge kwaliteit RVS en wordt in keukens en ziekenhuizen gebruikt omdat het onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en veilig voor de gezondheid is. Daarnaast is er geen interne coating nodig zoals soms bij aluminium flessen het geval is. Bij RVS zijn er geen nare geurtjes of rare smaakjes aanwezig, deze kunnen zich namelijk niet hechten aan de fles.

Waar worden de flessen gemaakt?

De RVS-flessen worden geproduceerd in China van zoveel mogelijk gerecycled staal. De fabrikanten van de RVS-fles zijn zorgvuldig geselecteerd. Retulp doet er alles aan om de flessen op een veilige en duurzame manier te laten produceren. Helaas is het nog niet mogelijk om RVS flessen in Europa te laten produceren.

Mijn fles heeft wat deukjes en/of krasjes, is dat erg?

RVS (Roestvaststaal) is een natuurlijk materiaal. Door intensief gebruik of het laten vallen, kan het voorkomen dat de fles (aan de onderkant) deukt. Dit kan geen kwaad. Je kunt het proberen uit te deuken door met de achterkant van een houten pollepel de deuk (via de binnenkant) terug te duwen.

Mijn RVS drinkfles met sportcap maakt een slurpend geluid, hoe kan dat?

Het klopt dat de sportcap met drinktuit een slurpend geluid maakt. Dit geluid wordt veroorzaakt door lucht die via de cap in de fles komt. Deze lucht is echter noodzakelijk voor de werking van de cap; als er geen lucht in de fles komt, zuigt deze vacuüm en komt er geen water meer uit.

Eigenschappen bio bidons

Waar worden de bio bidons van gemaakt?

De biobased bidon wordt op milieuvriendelijke wijze vervaardigd en is van minimaal 87% rietsuiker en maximaal 13% regulier PE plastic, wat BPA vrij is. Er wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van schaarse fossiele grondstoffen, maar van de hernieuwbare grondstof suikerriet. Wanneer suikerriet groeit, neemt het veel CO2 op en reduceert het de uitstoot van broeikasgassen. Alle verwerkte materialen zijn getest op voedselveiligheid en voldoen aan de meest recente Europese wet- en regelgeving. Ook zijn ze volledig recyclebaar.

Waarom staat er I‘m not plastic op de bio bidon?

Voorheen stond er de slogan “I‘m green op” echter velen gaven aan dat “I‘m not plastic” een betere statement slogan is. Dit om te benadrukken dat het een biobased bidon is ter voorkoming van single use plastic flessen.  Als gebruiker van deze bidon geef je dus aan dat je tegen (single use) plastic bent.

Zijn bio based flessen de beste oplossing voor het milieu?

Nee bio based flessen zijn nauwelijks beter voor het milieu dan reguliere plastic flessen. De beste en meest makkelijke manier om iets voor het milieu te doen is kraanwater drinken uit een hervulbare drinkfles. Voorkomen is veel beter dan recyclen of bio materialen. De missie van Retulp is om hergebruik te bevorderen en niet om gebruik van bio materialen te promoten. Al hebben bio materialen natuurlijk wel zijn bijkomstige voordelen.

Waar worden de bio bidons gemaakt?

De grondstof komt uit Brazilië. De bio bidons worden in Nederlands geproduceerd.

Waarom zijn niet alle flessen gemaakt van bio plastics?

Over biologisch afbreekbare plastics en bioplastics bestaat veel verwarring. Zo wordt de Plant Bottle van Coca Cola als duurzame verpakking gepresenteerd, omdat deze voor 30 procent gemaakt is van natuurlijke grondstoffen (suikerriet). De productie vergt minder energie, maar de flesjes zelf zijn niet biologisch afbreekbaar. Een ander bezwaar is dat de grondstoffen voor bioplastics ook als voedsel gebruikt kunnen worden en de aanleg van plantages bij kan dragen aan verdere ontbossing. Dus voor wegwerpverpakkingen zijn bioplastics nauwelijks een oplossing. Voor herbruikbare Retulp bio bidons is het een prima grondstof met een iets lagere milieu belasting als regulier plastic. Indien je de bio bidons gebruikt i.p.v. wegwerp petflesjes met water dan doe je echt iets goeds voor het milieu. Daarnaast is het grote voordeel van bio bidons dat ze niet smaken en ruiken naar plastic.

Eigenschappen koeltassen

Van welke materialen zijn de koeltassen gemaakt?

De Fridgebag koeltassen zijn gemaakt van 100% RPP non- woven, ze zijn gemaakt van gerycyclede koelkasten.
De Mission Edition Cooler bags zijn gemaakt van hoge kwaliteit nylon, PEVA een laag van 3 mm foam.

Zijn de koeltassen waterdicht?

De tassen zijn waterafstotend.

Hoelang houden de koeltassen koel?

De koeltassen houden tot hoog uit 8 uur koel. Dit hangt wel af van de omstandigheden en of je er koelelementen in doet.

Kan de koeltas in de wasmachine?

De Fridgebag koeltassen kunnen niet in de wasmachine, dit komt doordat ze zijn gemaakt van 100% RPP non-woven, als dit warm wordt krimpt de stof en dus de tas. Ook de Mission Edition Cooler bags kunnen niet in de wasmachine.

Waar te koop & te bestellen

Waar zijn jullie producten te koop?

Retulp heeft een eigen webshop en wij zijn trots dat onze flessen en thermosbekers verkrijgbaar zijn bij ruim 150 winkels. Een overzicht waar de flessen onder andere te verkrijgen zijn vind je hier.

Kan ik de producten ook bij Retulp bestellen?

Retulp flessen zijn te bestellen via de consumentenwebshop.

De producten van Retulp zijn onbedrukt te bestellen door Retailers tegen lage inkoopprijzen, echter pas vanaf een afname van minimaal 24 stuks.

Bedrijven kunnen flessen laten bedrukken. De minimale afname is daarbij 48 stuks. Dit is mogelijk door contact met ons op te nemen of door je eigen fles te ontwerpen in onze configurator.

Garantie & retouren

Voorkomende klachten

Afgelopen jaar hebben we geen klachten over drinkflessen zelf gehad, wel is het een enkele keer voorgekomen dat er iets met de drinkdop is gebeurt omdat die uit meerder onderdelen bestaat. Een onderdeel kan kwijtraken of zelfs beschadigen. Retulp voorziet resellers van reserveonderdelen. Is er een onderdeel kwijt of beschadigd? Met de reserveonderdelen in onze webshop verleng je op een duurzame manier de levensduur van je product.

Wat kan ik doen als ik/mijn klant een defect aan een product ontdekt?

Wat vervelend dat er een klacht is over je Retulp drinkfles. Retulp is enkel fabrikant en ontwerper van de drink- en thermosflessen en daarom verwijzen wij je naar de winkel waar je je fles gekocht hebt met aankoopbewijs.

Krassen en deuken door vallen of normaal gebruik die geen invloed hebben op het gebruik of de veiligheid van de fles, komen niet in aanmerking voor garantie. We zijn trots op onze productkwaliteit en staan achter wat we maken, maar de flessen blijven gebruiksvoorwerpen. Houd er dus rekening mee dat er slijtage zoals krassen kunnen optreden op de coating en opdruk op je roestvrijstalen fles bij normaal gebruik. Door je fles in een vaatwasser te reinigen kan het voorkomen dat de coating loslaat of dat de dop defect raakt. Dit heeft te maken met de temperatuur van de vaatwasser. Om deze reden raden wij het gebruik van een vaatwasser af en valt dit niet onder de garantie. Daarnaast is het gebruik van koolzuurhoudende dranken in een Retulp fles voor eigen risico. Retulp flessen hebben maximaal een jaar garantie. Deze garantie wordt ter alle tijden beoordeeld door een van de resellers of medewerkers van Retulp.

Kan ik mijn fles beschadigde of niet complete fles bij Retulp ruilen?

Dat zou enorm vervelend zijn als er een klacht over een Retulp drinkfles is, maar problemen zijn er om opgelost te worden. Retulp is leverancier/fabrikant van drinkflessen en consumenten dienen zich voor retouren of geld terug te melden bij het verkooppunt waar de drinkfles is gekocht. Voor resellers geld dat er reserveonderdelen beschikbaar zijn om problemen op te lossen.

Winkels en andere zakelijke klanten

Hoe kan ik Retulp producten inkopen?

Zie contactformulier of stuur een mail naar info@retulp.nl zodat wij ons product overzicht en prijzen kunnen toesturen.

Wat kan ik doen als mijn klant een defect aan een product ontdekt?

Mocht uw klant een defect ontdekken aan een van onze drinkflessen, dan zal dat gaan over een drinkdop. Het kan zijn dat de consument de fles laat vallen en drinkdop kapot gaat of dat ze een onderdeel van de drinkdop kwijt raken of dat er een productiefoutje in de drinkdop zit. Als winkel kun je de consument dan een gratis andere dop meegeven, indien jullie die niet op voorraad hebben dan kunnen je hebt beste van een andere fles even een dop afhalen. Bij een volgende bestelling bij Retulp sturen wij dan (gratis) nieuwe drinkdoppen mee.

Kan ik Retulp flessen laten drukken als relatiegeschenk?

Customized producten kunnen besteld worden bij Retulp vanaf 48 stuks en de levertijd is ca. 2 weken. 

Bedrukte flessen met eigen logo

Wat is de prijs van bedrukte flessen?

De prijzen zijn afhankelijk van aantallen, soort fles en soort bedrukking.
De all-in prijzen variëren tussen de € 4 en € 20 per stuk. Indien je interesse hebt voor minimaal 48 bedrukte flessen, vraag gerust de uitgebreide prijslijst bij ons op. Retulp werkt met all-in prijzen dus er zijn geen onverwachte bijkomende kosten.

Waarom is het minimum aantal 48 stuks?

De opstartkosten voor het bedrukken van flessen zijn erg hoog daarom is het minimum aantal 48 stuks. De staffels zijn per 48 stuks omdat de flessen in die aantallen verpakt zijn. We zijn momenteel bezig om ook kleinere aantallen voor een redelijke prijs te kunnen gaan bedrukken. Via onze partner Graveertotaal.nl zijn de flessen al per stuk te graveren met een naam of logo.

Kunnen we bedrukte samples bestellen?

Dat kan echter wordt maar zeer zelden gedaan omdat de kosten voor het maken van een bedrukt sample is in verhouding erg hoog. De (druk)machines die wij gebruiken zijn gemaakt voor grotere aantallen waardoor de instelkosten hoog zijn. Logischerwijs zijn de kosten voor kleine aantallen dan ook hoger dan voor grote aantallen. Wanneer er toch een bedrukte sample gewenst is zijn de kosten daarvoor tussen de €150 & €200 ex BTW per stuk. De kosten zijn afhankelijk van de fles, druktechniek maar vooral het aantal drukkleuren. We maken overigens altijd van tevoren een digitale proefdruk, deze volstaat in de meeste gevallen en geeft al een goed beeld van het uiteindelijke resultaat.

Kunnen we onbedrukte samples bestellen?

Dat kan zeker. Samples van Retulp flessen kunnen wij gratis verstrekken. Dit kan alleen per 3 of 5 flessen en werkt als volgt:
– Geef aan naar welke fles(sen) je voorkeur uitgaat en of je 3 of 5 flessen wil ontvangen. Wij versturen je dan 3 of 5 flessen die voor jullie het meest relevant zijn; 
– Indien je ze terugstuurt brengen wij niets in rekening (retour verzendkosten zijn voor eigen rekening wanneer er geen bestelling plaatsvindt);
– Indien je meer dan 200 bedrukte flessen bestelt, brengen wij deze niet in rekening en mag je ze houden;
– Indien je niet bestelt of minder dan 200 bedrukte flessen bestelt en ze wil houden dan brengen wij voor een pakket van 3 flessen € 34,50 of 5 flessen € 47,50 in rekening.

Wat voor soort bedrukking kunnen jullie ons adviseren?

De meeste bedrijven kiezen voor 1 kleur bedrukking of laser gravering omdat dat goedkoper is maar vooral ook omdat het stijlvoller is. Een full color logo is vanuit de gever (bedrijf) mooi om te zien maar de ontvanger die de fles dagelijks gaat gebruiken vindt het over het algemeen fijner om een bescheiden stijlvolle opdruk op zijn fles te hebben.

Is een tweede herziene digitale mock up ook gratis?

Ja indien jullie ons een vectorbestand (meestal EPS of ai bestand) mailen dan mailen wij binnen één dag een gratis mock up. Indien jullie daarna nog een aanpassing wensen sturen wij nogmaals een gratis herziene digitale mock up. Indien er daarna nog eventueel nog extra aanpassingen gewenst zijn dan wordt daar € 45 voor in rekening gebracht tenzij het bestel volume boven 192 stuks ligt.

Wat is de levertijd?

De gemiddelde levertijd is 8 á 9 werkdagen. De levertijd gaat in vanaf het moment dat er goedkeuring is gegeven op de laatste drukproef, orderbevestiging en wanneer de factuur is betaald. Uitzonderingen qua betalingstermijn in overleg.

Ontvangen we een track & trace?

Ja, die ontvang je (meestal) een dag voordat de flessen worden geleverd. De flessen worden altijd rechtstreeks vanuit onze drukkerij of graveeratelier gestuurd. Hiervan ontvangen we dan op de dag van verzending een track & trace en sturen we door naar de klant. We kunnen dus niet op voorhand exact een leverdatum aangeven, de gemiddelde levertijd is 8 à 9 werkdagen.

Kunnen we ook flessen krijgen met eigen verpakking?

De (meeste) Retulp flessen zijn al individueel verpakt in een kartonnen doosje met informatie over Retulp, de fles en onze missie. Bij Private Label is het geen probleem om een eigen verpakking te ontwerpen en te laten maken. Dit gaat dan om aantal van 1000+ flessen waarbij de verpakking direct bij de fabriek gefabriceerd wordt en dan in plaats van ‘onze’ doosjes wordt gebruikt. De levertijd bij Private Label is zo’n 5 maanden. We hebben wel contact met bedrijven in de verpakkingsindustrie dus wanneer er echt een eigen verpakking is gewenst en het niet om 1000+ flessen gaat maar om ca. 500+ flessen, dan kunnen we altijd kijken naar de mogelijkheden en kosten.

Kunnen we ook flessen bestellen in eigen PMS kleur?

De Retulp flessen zoals die in de brochure en de website te zien zijn, liggen al in bepaalde kleuren op voorraad in Nederland. Het is daarbij dan niet mogelijk om de gehele fles in een eigen PMS kleur te krijgen. Het bedrukken van het (bedrijfs)logo in een eigen PMS kan natuurlijk altijd. Daarnaast is het maken van de Retulp flessen in een eigen PMS kleur wel mogelijk bij Private Label. Dit gaat dan om aantal van 1000+ flessen waarbij de fles direct bij de fabriek gefabriceerd wordt en dan de gewenste PMS kleur wordt gebruikt in plaats van ‘onze’ kleuren. De levertijd bij Private Label is zo’n 5 maand. Via een buitenlandse partner kunnen we eventueel wel vanaf 200 stuks en 10 dagen levertijd een ander model RVS fles in eigen PMS kleur maken. Vraag er naar bij het custom team via customize@retulp.nl.

Kunnen de flessen ook volledig custom made?

Dat kan vanaf 1000 stuks. Dat noemen wij Private Label. Dit bestaat eigenlijk uit twee delen. Eén daarvan is het customizen van de bekende Retulp flessen. Dat wil zeggen dat de modellen die wij verkopen centraal staan maar dat jij zelf de PMS kleur van de fles kan aangeven, een eigen verpakking kan maken, foldertjes of hangtags kan toevoegen, eigen bedrukking of gravure kan toepassen etc. Dit is alles voor een scherpe prijs maar met een levertijd van ca. 5 maanden. De andere optie is om voor een totaal andere fles te gaan. De flessen die wij standaard in het assortiment hebben is slechts aan fractie van alle flessen die we kunnen laten maken. Heb je dus ergens een fles gezien die je wil customizen of heb je zelf een ontwerp van een fles in gedachten? Laat het ons weten via customize@retulp.nl.

Kan de dop ook worden bedrukt?

De dop kan niet bedrukt worden. Op de doppen zit namelijk al ons Retulp logo in de vorm van de 2 waterdruppels. Het is wel mogelijk om hierop een stevige hoogwaardige doming sticker te plakken met jouw artwork en/of logo. Het voordeel van deze doming sticker is dat het artwork voor deze sticker in full color kan. Geen extra kosten voor meerdere kleuren dus. Mail ons  voor de juiste meerprijzen, indien je dit wil combineren met een bedrukking/gravure op fles. Als je alleen een doming op de dop wil en de fles verder niet wil bedrukken dan kan je de prijzen zoals in de prijslijst hanteren.

Kan er een eigen flyer als message in the bottle worden toegevoegd?

Standaard zit er in de Retulp flessen al een kleine flyer met informatie over Retulp en de missie. Bij een minimale bestelling van 200stuks is het mogelijk om tegen een meerprijs vanaf € 0,45 per stuk hier een flyer bij in te doen. Dit kunnen wij verzorgen d.m.v. het uitbesteden aan een sociale werkplaats voor meerkosten. Natuurlijk is een andere mogelijkheid om zelf de flyers in de flessen te doen na ontvangst.

Kunnen jullie behalve flessen ook andere eco producten bedrukken?

Ja dat kunnen we. Dat noemen we White Label en op die producten zal dan verder geen Retulp te zien zijn. We kunnen vanaf 500 stuks verder zeer veel duurzame eco relatiegeschenken leveren dus wees niet bang om het ons te vragen.

Bedrukken jullie ook lunchboxen/bags?

Ja we hebben ook Lunchboxen, Foodcontainers en Lunchbags / Lunchwraps in het assortiment. Meer informatie is te vinden op de website of kan je opvragen via: customize@retulp.nl.

Kunnen we ook meerdere kleuren flessen krijgen met dezelfde opdrukt?

Dat is geen probleem zolang het om volle dozen gaat en de kleur van de opdruk ook niet veranderd. Voorbeeld: 50x Zwarte, 50x Groene, 50x Blauwe & 50x Rode Urbans met een witte opdruk is mogelijk. Wanneer je er toch ook 36 witte bij wil hebben zal de drukkleur ook aangepast moeten worden aangezien wit op wit niet echt zichtbaar is. We moeten dan wel extra kosten rekenen wanneer er een kleurwissel plaatsvindt.

Kunnen de flessen ook individueel worden gepersonaliseerd?

Ja dit is mogelijk d.m.v. lasergravure of full color print tegen ca. € 2,50 per stuk meerkosten. Hiervoor is het aanleveren van de namen in een Excel lijst noodzakelijk. Daarbij kan dan ook het gewenste lettertype doorgegeven worden. De namen kunnen maximaal 3cm breed gegraveerd worden en kunnen alleen bedrukt worden wanneer de gehele opdruk d.m.v. digitale print wordt gedaan.

Kunnen we ook een eigen doos/ pakket door jullie laten samenstellen?

Dit kan vanaf 200 stuks en meerprijs van ca. € 1,50 per stuk en we willen hierin altijd meedenken. Des te hoger de afname des te groter de kans is dat dit gaat lukken.

Kunnen we full color foto’s op de flessen printen?

Ja, dit is mogelijk d.m.v. een nieuwe digitale print methode. Naast foto’s kunnen er natuurlijk ook logo’s die uit meerdere kleuren bestaan gedrukt worden. Het is mogelijk om de fles helemaal aansluitend rondom te bedrukken. Om de opdruk nog iets chiquer en slijtvaster te maken is het zelfs mogelijk om over de opdruk een glanslaagje aan te brengen. De extra kosten is voor deze techniek €2 per fles.

Waarom is de prijs van de Retulp Fusion lager dan de overige flessen?

De zwart/witte Fusion flessen zijn limited edition en hebben we in een grote oplage in 4 verschillende modellen laten produceren waardoor we deze nieuwe Fusions tegen een lagere prijs aanbieden.

Kunnen we als stichting of bedrijf korting krijgen op bedrukte flessen?

De vermelde prijzen zijn vaste prijzen en we kunnen alleen korting geven indien je op een leuke actieve manier helpt onze mission indisposable online te verspreiden. Dus als je hier een leuk idee over hebt laat het ons weten. En goede doelen / stichtingen kunnen wij in veel gevallen ook helpen met gereduceerde inkoopprijzen.

Missie

Hoe werkt waterdonatie?

We doneren 1000 keer de inhoud per Retulp fles aan drinkwater aan ontwikkelingslanden. Voorbeeld bij de (kleine) Urban drinkfles: Inhoud  500ml (0,5 liter) x 1000 = 500 liter per fles. Wanneer je dus 200 van deze Retulp flessen bestelt doneer je al (500×200)= 100.000 liter water.

Hoe werkt het voorkomen van disposables?

Er zijn veel verschillende berekeningen in omloop waarbij er wordt berekend hoeveel flesjes water er gemiddeld per persoon worden geconsumeerd. Het getal waarmee wij rekenen is 166. Bij de aankoop van 1 fles bespaar je dus al 166 disposables. Wanneer je dus 200 van onze Retulp flessen bestelt bespaar je al (166×200)= 33.200 disposables.

Kunnen we een certificaat krijgen?

Iedere klant die minimaal 200 flessen bij ons besteld kan een certificaat van ons krijgen waarop staat hoeveel disposables jullie als bedrijf hebben bespaard en hoeveel water jullie hebben gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Wij kunnen het certificaat gratis op aanvraag maken en toesturen als PDF-bestand. Leuk om zowel intern als extern te communiceren.

Hoe kunnen we meedoen aan Mission Indisposable?

Winkels dragen bij door Retulp flessen en thermosbekers te verkopen. En bedrijven helpen door Retulp flessen met hun logo te bestellen en weg te geven. Wij doneren automatisch 1000x de inhoud van de bestelde fles, via MadeBlue, aan ontwikkelingslanden. Jullie als bedrijf zorgen d.m.v. de Retulp flessen voor een alternatief voor wegwerpflesjes. Verder gebruiken we in onze (online) uitingen de hashtag MissionIndisposable #MissionIndisposable. Des te meer bedrijven dit ook gaan gebruiken en de Retulp flessen hier aan koppelen d.m.v. een post / foto des te bekender het wordt!

Welke goede doelen steunt Retulp allemaal?

Retulp steunt de projecten Plastic Soup Surfer, Sea First Foudation en By The Ocean We Unite en zorgt daarnaast samen met Made Blue voor schoon drinkwater in 3e wereldlanden.

Wat kan ik doen tegen de toenemende berg afvalplastic?

Als consument kunt u met simpele aanpassingen dit probleem mee oplossen. Deel uw kennis met anderen over een succesvolle aanpak van plastic afval, ga zeer zorgvuldig om met afval en voorkom dat er onnodig afval ontstaat. Retulp tips:
– Deel wat u weet over de gevaren van plastic afval met uw vrienden en via uw sociale netwerken. Maak iedereen ervan bewust dat het nu echt tijd is voor een serieuze en noodzakelijke verandering.

– Laat nooit (plastic) afval achter op straat. Plastic verteert nauwelijks. Eenmaal achtergelaten in het milieu, is de kans groot dat het afval uiteindelijk ook in zee terecht komt via regenwater, riolen en rivieren.

– Neem uw eigen boodschappentas mee wanneer u gaat winkelen.

– Recycle plastic verpakkingsafval door het te scheiden en aan te bieden bij de lokale afvalverwerker of gemeente.

– Kies in de supermarkt voor het minst verpakte alternatief of de beter recyclebare verpakking.

– Gebruik geen cosmeticaproducten die microbeads bevatten. Microbeads zijn microscopisch kleine stukjes plastic die gebruikt worden in sommige cosmetische producten als scrubs, zonnebrand en shampoo. Deze microplastics zijn zodanig klein dat waterreinigingsinstallaties ze er niet kunnen uitfilteren. Zo komen de microbeads eenvoudig via onze afvoersystemen in het milieu en de zee terecht. Download de ‘beat the microbead’ app van de Plastic Soup Foundation zodat u kunt checken of de producten die u wilt kopen, veilig zijn voor het milieu.

– Laat zwerfvuil niet liggen, maar raap het netjes op. Ook als u niet diegene bent die het plastic afval op straat heeft achtergelaten. Samen dragen we immers verantwoordelijkheid om het milieu schoon te houden.

– Bezoek ook eens de lokale markt in plaats van de supermarkt. Op markten kunt u producten kopen die niet verpakt zijn. Breng naar de markt uw eigen tas mee.

Overige veel gestelde vragen

Ik wil graag een customized fles met eigen opdruk bestellen, kan dat?

Customized producten kunnen besteld worden bij Retulp bij een afname vanaf 48 stuks.

Waarom zijn RVS-flessen de beste oplossing?

Als we de plastic-crisis willen oplossen moeten we af van de wegwerpcultuur. Toch houden bedrijven met plastic-schijnoplossingen deze cultuur in stand. De echte oplossing zijn verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn. Reclycling, Bio plastics en papier i.p.v. plastic zijn schijnoplossingen.

Waarom is Recycling niet de oplossing?

Schijnoplossing: Recycling
Bedrijven en overheden stampen recycling bij ons erin als DE oplossing. Een deel van het plastic afval dat burgers gescheiden inzamelen, komt terecht in landen als Maleisië of kan – zelfs binnen de EU – terechtkomen op illegale stortplaatsen. Van recycling is nauwelijks sprake. Sinds China in 2018 de poorten sloot voor de import van afvalplastic, stapelen de problemen rond hergebruik zich op. De belangrijkste oorzaken: de hoeveelheid afvalplastic blijft toenemen, er is te weinig recyclingcapaciteit en er is geen controle op de handel.  Plastic verdwijnt daardoor voor het overgrote deel op stortplaatsen of in het milieu. Dat iets recyclebaar is, betekend niet dat het ook gerecycled wordt. Meer dan 90% van al het geproduceerde plastic is nooit gerecycled. Als plastic wel gerecycled wordt, wordt het meestal ‘gedowncycled’. Het wordt steeds omgezet in een product van lagere kwaliteit, totdat het alsnog in de verbrandingsoven verdwijnt.

Wat moet er dan wel gebeuren?
Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.

Waarom is papier niet de oplossing?

Schijnoplossing: Papier
McDonalds die zijn plastic rietjes vervangt door papieren rietjes, kledingwinkels die je een papieren tas meegeven in plaats van een plastic tas; steeds meer bedrijven vervangen hun plastic wegwerpproducten door papier. Er is lang niet voldoende gerecycled papier om aan de enorme vraag te voldoen. En dus wordt er wereldwijd enorm veel bos gekapt voor de productie van verpakkingen, tissues en toiletpapier. Als bedrijven hun verpakkingen van plastic gaan vervangen door papier, dan zal de druk op onze bossen nog verder toenemen.

Wat moet er dan wel gebeuren?
Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.

Waarom is bioplastic niet de oplossing?

Schijnoplossing: Bioplastic
Denk aan de knisperende zakjes om de biologische paprika waarop staat dat het composteerbaar is, of de ‘plant bottle’ van Coca-Cola. Maar wat is bioplastic nou eigenlijk? Bioplastic zijn plastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs, terwijl ‘gewoon’ plastic gemaakt is van olie. En sommige van die bioplastics zijn composteerbaar. Maar zelfs composteerbaar bioplastic breekt alleen maar af onder de juiste (industriële) omstandigheden. In de natuur gedraagt bioplastic zich net zo als ‘gewoon plastic’. Een schildpad stikt er net zo goed in.

Wat moet er dan wel gebeuren?
Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.

Sponsoring

Wat leuk dat je ons verhaal wilt verder vertellen! We helpen je hier graag mee door Retulp flessen en thermosbekers beschikbaar te stellen. Omdat we aardig wat sponsorverzoeken krijgen, kiezen we voor de samenwerkingen die écht bij Retulp passen. We kiezen alleen voor de verzoeken die ons weer ’n stukje dichterbij onze missie brengen, namelijk om wegwerpplastic terug te dringen.

Let wel: Retulp is nog maar een (groeiende) start-up dus wij kunnen maar af en toe een project sponsoren en hooguit 10 – 50 Retulp flessen of thermosbekers ter beschikking stellen. We hebben namelijk ook al een aantal vaste initiatieven (waterdonatie ontwikkelingslanden en milieudoelen) waar wij onze steun structureel aan verlenen. Om te bepalen wat geschikte activiteiten zijn voor onze sponsoring, kijken wij naar een tweetal zaken:

1. Levert deze activiteit een bijdrage aan onze missie tegen wegwerpplastic?
2. Retulp richt zich vooral op bedrijven, is de doelgroep die we bereiken zakelijk en breed genoeg?


Weet je zeker dat je voldoet aan onze eisen voor sponsoring en wil je een sponsorverzoek indienen? Stuur dan een mail met voldoende informatie (event, doel, datum, doelgroep) naar: info@retulp.nl, en vermeld het aantal flessen wat je van ons wil ontvangen. Binnen een week volgt er een reactie van ons. Geef svp ook aan welke media aandacht je er ons voor terug kunt geven; hierbij valt te denken aan:

Advertentieruimte in online publicaties;
Advertentieruimte, logovermelding of een banner op de website;
Social media-aandacht, inclusief beeldmateriaal en een getagde pagina;
Leuke inspirerende blogpost met bereik en vermelding van de sponsoring.