Veelgestelde vragen (FAQ)

De collectie is verkrijgbaar via diverse retailers. Let op: niet iedere retailer heeft de volledige collectie van Retulp.

Retulp is fabrikant en ontwerper van de Retulp drink- en thermosflessen. Retulp levert zelf niet aan consumenten en heeft geen webshop. Consumenten dienen zich voor vragen, onderdelen of retouren daarom te wenden tot de winkel waar het product is aangeschaft.

Eigenschappen & onderhoud RVS flessen

Waarom een RVS waterfles?

De RVS-flessen zijn gemaakt van 18/8 roestvaststaal (18% chroom en 8% nikkel). Het is een milieuvriendelijk alternatief voor plastic. Deze fles zijn licht in gewicht en is 100% afbreekbaar. 18/8 roestvaststaal is een hoge kwaliteit RVS en wordt in keukens en ziekenhuizen gebruikt omdat het onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en veilig voor de gezondheid is. Daarnaast is er geen interne coating nodig zoals soms bij aluminium flessen het geval is. Bij RVS zijn er geen nare geurtjes of rare smaakjes aanwezig.

Waar worden de flessen gemaakt?

De RVS-flessen worden geproduceerd in China van zoveel mogelijk gerecycled staal. De fabrikanten van de RVS-fles zijn zorgvuldig geselecteerd. Retulp doet er alles aan om de flessen op een veilige en duurzame manier te laten maken. Helaas is het nog niet mogelijk om RVS flessen in Europa te laten produceren.

Mijn fles heeft wat deukjes en/of krasjes, is dat erg?

RVS (Roestvaststaal) is een natuurlijk materiaal. Door intensief gebruik of het laten vallen, kan het voorkomen dat de fles (aan de onderkant) deukt. Dit kan geen kwaad. Je kunt het proberen uit te deuken door met de achterkant van een houten pollepel de deuk (via de binnenkant) terug te duwen.

Mijn RVS drinkfles maakt een slurpend geluid, hoe kan dat?

Het klopt dat de sportcap met drinktuit een slurpend geluid maakt. Dit geluid wordt veroorzaakt door lucht die via de cap in de fles komt. Deze lucht is echter noodzakelijk voor de werking van de cap; als er geen lucht in de fles komt, zuigt deze vacuüm en komt er geen water meer uit.

Zijn de flessen (naast water) ook geschikt voor andere dranken?

De flessen zijn te vullen met: (koude) dranken zoals vruchtensappen, diksap, melk, yoghurtdrank, koolzuurhoudende dranken (let op: bij veel schudden kan de druk verhoogd worden), ijsblokjes (dan blijft het lekker koel) of stukjes fruit (zoals een schijfje limoen).

De volgende dranken/vloeistoffen kunnen niet in de RVS drinkflessen: hete dranken (de fles wordt dan heet aan de buitenkant), alcoholische of gefermenteerde dranken (er kan drukvorming ontstaan in de fles) en ondrinkbare of ontvlambare vloeistoffen.

Zijn de doppen waterdicht?

Zolang de lekring van de schroefdop goed sluit, is deze waterdicht. Draai de dop goed aan en was de doppen altijd met de hand en niet in de vaatwasser! Bij de doppen met een drinktuit kunnen we niet garanderen dat deze niet lekken. Deze doppen kunnen (iets) open gaan, zodra de het klepje of tuitje ergens achter blijft haken. Retulp raadt aan de flessen met een drinkdop zoveel mogelijk ‘rechtop’ te vervoeren.

Hoe kan ik de fles het beste schoonhouden?

Voor het eerste gebruik: spoel de fles en de dop(pen) goed af in een sopje. Was de fles vervolgens met de hand. Door de grote opening kunt u met een afwasborstel overal makkelijk bij. Door de afgeronde hoeken blijft daar geen vuil achter. Sommige flessen zijn vaatwasbestendig. Op het label bij de fles staat of deze in de vaatwasser kan. Om de fles zo lang mogelijk mooi te houden, adviseert Retulp de flessen zo veel mogelijk met de hand te wassen. De dop is niet vaatwasbestendig, indien je deze wel in de vaatwasser doet kan het zijn dat de anti-lek ring beschadigd en de fles kan gaan lekken.. De fles kan het beste schoongemaakt worden met een sopje. Maak de fles nooit schoon met een schuurspons.

Kunnen de flessen in de magnetron of vriezer?

Nee, plaats de fles nooit in een magnetron. De fles kan niet in de vriezer, maar wel in de koelkast.

Er wordt veel gesproken over BPA; wat is dat? En is daar sprake van bij deze fles?

BPA is een chemische stof en wordt voornamelijk gebruikt in kunststoffen. In Amerika zijn talloze discussies over dat deze stof in plastic en aluminium drinkflessen zou zitten. Bij roestvrijstalen flessen is die discussie niet aan de orde. Deze wordt volledig BPA-vrij gemaakt (ook de doppen zijn BPA-vrij).

Eigenschappen & Onderhoud Bio bidons

Zijn Retulp bio bidons voedselveilig?

Retulp bio bidons zijn uitgebreid getest op voedselveiligheid en voldoen aan de meest recente Europese wet- en regelgeving op dat gebied.

Waar worden de bio bidons van gemaakt?

De biobased bidon wordt op milieuvriendelijke wijze vervaardigd en is van minimaal 87% rietsuiker en maximaal 13% regulier PE plastic, wat BPA vrij is. Er wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van schaarse fossiele grondstoffen, maar van de hernieuwbare grondstof suikerriet. Wanneer suikerriet groeit, neemt het veel CO2 op en reduceert het de uitstoot van broeikasgassen. Alle verwerkte materialen zijn veilig voor voedsel en volledig recyclebaar.

Waarom staat er I’m not plastic op de bio bidon?

Voorheen stond er de slogan “I ‘m green op” echter velen gaven aan dat “I m not plastic” een betere statement slogan is. Dit om te benadrukken dat het een biobased bidon is ter voorkoming van single use plastic flessen.  Als gebruiker van deze bidon geef je dus aan dat je tegen (single use) plastic bent.

Wat is het grootste voordeel van bio bidons?

Het grootste voordeel is dat de bio bidons niet ruiken en smaken naar plastic zoals de meeste andere reguliere bidons doen. Daarnaast is het grote milieu voordeel dat je er wegwerp pet flesjes mee bespaart.

Zijn bio based flessen de beste oplossing voor het milieu?

Nee bio based flessen zijn nauwelijks beter voor het milieu dan reguliere plastic flessen. De beste en meest makkelijke manier om iets voor het milieu te doen is kraanwater drinken uit een hervulbare drinkfles. Voorkomen is veel beter dan recyclen of bio materialen. De missie van Retulp is om hergebruik te bevorderen en niet om gebruik van bio materialen te promoten. Al hebben bio materialen natuurlijk wel zijn bijkomstige voordelen.

Waar worden de bio bidons gemaakt?

De grondstof komt uit Brazilië en de Bio bidons worden in Nederland geproduceerd.

Waarom zijn niet alle flessen gemaakt van bio plastics?

Over biologisch afbreekbare plastics en bioplastics bestaat verder veel verwarring. Zo wordt de Plant Bottle van Coca Cola als duurzame verpakking gepresenteerd, omdat deze voor 30 procent gemaakt is van natuurlijke grondstoffen (suikerriet). De productie vergt minder energie, maar de flesjes zelf zijn niet biologisch afbreekbaar. Een ander bezwaar is dat de grondstoffen voor bioplastics ook als voedsel gebruikt kunnen worden en de aanleg van plantages bij kan dragen aan verdere ontbossing. Dus voor wegwerpverpakkingen zijn bioplastics nauwelijks een oplossing. Voor herbruikbare Retulp bio bidons is het een prima grondstof met een iets lagere milieu belasting als regulier plastic. Indien je de bio bidons gebruikt ipv wegwerp petflesjes met water dan doe je echt iets goeds voor het milieu. Daarnaast is het grote voordeel van bio bidons dat ze niet smaken en ruiken naar plastic.

Hoe kan ik bio bidons het beste schoon houden?

Retulp bidons hebben een grote halsopening en zijn van hoge kwaliteit. Hierdoor zijn ze perfect in de vaatwasser schoon te maken. Je kunt de bidon uiteraard ook op de hand afwassen. Wij adviseren een bidon ook voor het eerste gebruik af te wassen.

Zijn de bio bidons (naast water) ook geschikt voor andere dranken?

De flessen zijn geschikt voor alle koude dranken; echter kunnen frisdranken en sapjes hun kleur aan de binnenkant van de bidon achterlaten. De flessen zijn niet geschikt voor warme dranken en alcoholische dranken of ondrinkbare vloeistoffen.

Zijn de doppen waterdicht?

Zolang de lekring van de schroefdop goed sluit, is deze waterdicht. Draai de dop goed aan en was de doppen met de hand en liever niet in de vaatwasser!

Kunnen de bio bidons in de magnetron of vriezer?

Nee, plaats de fles nooit in een magnetron en de fles kan niet in de vriezer, maar wel in de koelkast.

Zijn de Bio bidons BPA vrij?

BPA is een chemische stof en wordt voornamelijk gebruikt in kunststoffen. In Amerika zijn talloze discussies over dat deze stof in plastic en aluminium drinkflessen zou zitten. De bio bidons zijn BPA vrij.

Waar te koop & bestellen

Waar zijn jullie producten te koop?

Bij BeverSport en Ecoplaza worden in de meeste filialen enkele Retulp flessen verkocht. Bij WAAR wordt vrijwel de gehele collectie verkocht. En je kunt verder o.a. online terecht bij Ecomondo, Ecologisch,  Kitchen Hugs en Thinking of Holland.

Kan ik de producten ook bij Retulp bestellen?

De producten van Retulp zijn te bestellen door Retailers tegen lage inkoopprijzen, echter pas vanaf een afname van minimaal 24 stuks.

Bedrijven kunnen ook flessen laten bedrukken. De minimale afname is daarbij 50 stuks.

Wij leveren geen enkele stuks rechtstreeks aan consumenten.

Garantie & Retouren

Voorkomende klachten

Afgelopen jaar hebben we geen klachten over drinkflessen zelf gehad, wel is het een enkele keer voorgekomen dat er iets met de drinkdop is gebeurt omdat die uit meerder onderdelen bestaat. Een onderdeel kan kwijtraken of zelfs beschadigen. Retulp voorziet winkels van (gratis) reserveonderdelen echter verstuurd Retulp geen producten of onderdelen naar consumenten.

Wat kan ik doen als ik/mijn klant een defect aan een product ontdekt?

Mocht u een defect ontdekken aan een van onze producten, dan kunt u dit melden bij de winkel waar u de drinkfles heeft gekocht. Indien het een terechte klacht is kan de winkel kijken naar een oplossing zoals een nieuw onderdeel, een nieuw product of geld terug.  Dit is alleen mogelijk wanneer het product is gebruikt volgens de gebruiksaanwijzingen en binnen 4 weken na aanschaf van de drinkfles.

Kan ik mijn fles beschadigde of niet complete fles bij Retulp ruilen?

Dat zou enorm vervelend zijn als er een klacht over een Retulp drinkfles is. Retulp is leverancier/fabrikant van drinkflessen en consumenten dienen zich voor retouren of geld terug te melden bij het verkooppunt waar de drinkfles is gekocht. Deze winkel heeft daar het aankoopbedrag voor ontvangen en zal als er een keer een mankement voorkomt dit met de klant dienen op te lossen. Retulp zelf levert niet aan consumenten en verstuurd ook geen individuele flessen of onderdelen. Retulp heeft de logistiek uitbesteed aan een logistieke dienstverlener die uitsluitend volle dozen naar winkels verstuurd. Retulp voorziet winkels van (gratis) reserveonderdelen.

Overige veel gestelde vragen

Ik wil graag een customized fles met eigen opdruk bestellen, kan dat?

Customized producten kunnen besteld worden bij Retulp bij een afname vanaf 50 stuks.

Welke goede doelen steunt Retulp allemaal?

Retulp steunt de projecten Plastic Soup Surfer, Sea First Foudation en By The Ocean We Unite en zorgt daarnaast samen met Made Blue voor schoon drinkwater in 3e wereldlanden.

Wat kan ik doen tegen de toenemende berg afvalplastic?

Als consument kunt u met simpele aanpassingen dit probleem mee oplossen. Deel uw kennis met anderen over een succesvolle aanpak van plastic afval, ga zeer zorgvuldig om met afval en voorkom dat er onnodig afval ontstaat. Retulp tips:

 • Deel wat u weet over de gevaren van plastic afval met uw vrienden en via uw sociale netwerken. Maak iedereen ervan bewust dat het nu echt tijd is voor een serieuze en noodzakelijke verandering.
 • Laat nooit (plastic) afval achter op straat. Plastic verteert nauwelijks. Eenmaal achtergelaten in het milieu, is de kans groot dat het afval uiteindelijk ook in zee terecht komt via regenwater, riolen en rivieren.
 • Neem uw eigen boodschappentas mee wanneer u gaat winkelen.
 • Recycle plastic verpakkingsafval door het te scheiden en aan te bieden bij de lokale afvalverwerker of gemeente.
 • Kies in de supermarkt voor het minst verpakte alternatief of de beter recyclebare verpakking.
 • Gebruik geen cosmeticaproducten die microbeads bevatten. Microbeads zijn microscopisch kleine stukjes plastic die gebruikt worden in sommige cosmetische producten als scrubs, zonnebrand en shampoo. Deze microplastics zijn zodanig klein dat waterreinigingsinstallaties ze er niet kunnen uitfilteren. Zo komen de microbeads eenvoudig via onze afvoersystemen in het milieu en de zee terecht. Download de ‘beat the microbead’ app van de Plastic Soup Foundation zodat u kunt checken of de producten die u wilt kopen, veilig zijn voor het milieu.
 • Laat zwerfvuil niet liggen, maar raap het netjes op. Ook als u niet diegene bent die het plastic afval op straat heeft achtergelaten. Samen dragen we immers verantwoordelijkheid om het milieu schoon te houden.
 • Bezoek ook eens de lokale markt in plaats van de supermarkt. Op markten kunt u producten kopen die niet verpakt zijn. Breng naar de markt uw eigen tas mee.

Sponsoring

Sponsoring Retulp

Wat leuk dat je ons verhaal wilt verder vertellen! We helpen je hier graag mee door Retulp flessen en thermosbekers beschikbaar te stellen. Omdat we aardig wat sponsorverzoeken krijgen, kiezen we voor de samenwerkingen die écht bij Retulp passen. We kiezen alleen voor de verzoeken die ons weer ’n stukje dichterbij onze missie om wegwerpplastic terug te dringen te  brengen.

We hebben een aantal vaste initiatieven waar wij onze steun structureel aan verlenen. Om te bepalen wat geschikte activiteiten zijn voor onze sponsoring, kijken wij naar een tweetal zaken:

 1. Levert deze activiteit een bijdrage aan onze missie tegen wegwerpplastic?
 2. Retulp richt zich vooral op bedrijven, is de doelgroep die we bereiken zakelijk en breed genoeg?

Weet je zeker dat je voldoet aan onze eisen voor sponsoring en wil je een sponsorverzoek indienen? Stuur dan een mail met voldoende informatie (event, doel, datum, doelgroep) naar: info@retulp.nl, en vermeld het aantal flessen wat je van ons wil ontvangen. Binnen een week volgt er een reactie van ons. Geef svp ook aan welke media aandacht je er ons voor terug kunt geven; hierbij valt te denken aan:

 • Advertentieruimte in online publicaties;
 • Advertentieruimte, logovermelding of een banner op de website;
 • Social media-aandacht, inclusief beeldmateriaal en een getagde pagina;
 • Leuke inspirerende blogpost met bereik en vermelding van de sponsoring.

Winkels en andere zakelijk klanten

Hoe kan ik Retulp producten inkopen?

Zie contactformulier of stuur een mail naar info@retulp.nl zodat wij ons productoverzicht en prijzen kunnen toesturen.

Wat kan ik doen als ik/mijn klant een defect aan een product ontdekt?

Mocht uw klant een defect ontdekken aan een van onze drinkflessen, dan zal dat gaan over een drinkdop. Het kan zijn dat de consument de fles laat vallen en drinkdop kapot gaat of dat ze een onderdeel van de drinkdop kwijt raken of dat er een productiefoutje in de drinkdop zit. Als winkel kun je de consument dan een gratis andere dop meegeven, indien jullie die niet op voorraad hebben dan kunnen je hebt beste van een andere fles even een dop afhalen. Bij een volgende bestelling bij Retulp sturen wij dan (gratis) nieuwe drinkdoppen mee.

Kan ik Retulp flessen laten drukken als relatiegeschenk?

Customized producten kunnen besteld worden bij Retulp vanaf 50 stuks en de levertijd is ca. 2 weken.  

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke