Betrouwbaar
Wij leggen afspraken vast en komen onze afspraken na.
Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en het aantal plastic flesjes terug te dringen inspireren wij om een aantrekkelijke herbruikbare drinkfles te gebruiken. De consument zal zijn gewoonte om wegwerp flesjes aan te schaffen afleren. Retulp is in 2014 opgericht om deze missie uit te voeren. Neem je eigen fles mee want éénmalig is schandalig! Door Retulp drinkflessen te gebruiken zorg je ervoor dat de enorme berg aan plastic afval niet nog groter wordt.
Wij worden gedreven door liefde voor onze blauwgroene planeet. We willen mens en milieu beschermen tegen vervuiling door single-use plastics. Vol energie richten we ons op resultaat: Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en single-use plastics terug te dringen inspireren wij met aantrekkelijke herbruikbare alternatieven. In ons werk laten we ons leiden door de volgende kernwaarden.
Wij leggen afspraken vast en komen onze afspraken na.
Wij laten merken dat we blij zijn met onze belangrijkste partners en geven ze veel aandacht.
Wij zijn vooruitstrevend en niet bang om fouten te maken.
Wij streven naar een wereld met minder afval.
In de Guilty Plastic Pleasures biechten Retulpers op welke wegwerpplastic zij nog gebruiken waar ze weten dat een alternatief voor is. Retulp gelooft in een wereld zonder wegwerpplastic en biedt daar alternatieven voor, toch maken ook zij zich wel eens ‘schuldig’ aan wegwerpplastic. Het hoeft niet te betekenen dat, wanneer je één duurzaam alternatief gebruikt, je helemaal zonder plastic hoeft te gaan leven. Zet een kleine stap in de juiste richting!
Als we de plastic-crisis willen oplossen moeten we af van de wegwerpcultuur. Toch houden bedrijven met plastic-schijnoplossingen deze cultuur in stand. De echte oplossing zijn verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn. Reclycling, Bio plastics en Papier ipv plastic zijn schijnoplossingen.
Veel bedrijven komen met schijnoplossingen, zodat ze door kunnen gaan met ‘business as usual’.
Lees meer over schijnoplossingen en wat moet er dan wel gebeurenSchijnoplossing: Recycling
Bedrijven en overheden stampen recycling bij ons erin als DE oplossing. Een deel van het plastic afval dat burgers gescheiden inzamelen, komt terecht in landen als Maleisië of kan – zelfs binnen de EU – terechtkomen op illegale stortplaatsen. Van recycling is nauwelijks sprake. Sinds China in 2018 de poorten sloot voor de import van afvalplastic, stapelen de problemen rond hergebruik zich op. De belangrijkste oorzaken: de hoeveelheid afvalplastic blijft toenemen, er is te weinig recyclingcapaciteit en er is geen controle op de handel. Plastic verdwijnt daardoor voor het overgrote deel op stortplaatsen of in het milieu. Dat iets recyclebaar is, betekend niet dat het ook gerecycled wordt. Meer dan 90% van al het geproduceerde plastic is nooit gerecycled. Als plastic wel gerecycled wordt, wordt het meestal ‘gedowncycled’. Het wordt steeds omgezet in een product van lagere kwaliteit, totdat het alsnog in de verbrandingsoven verdwijnt.
Schijnoplossing: Papier
McDonalds die zijn plastic rietjes vervangt door papieren rietjes, kledingwinkels die je een papieren tas meegeven in plaats van een plastic tas; steeds meer bedrijven vervangen hun plastic wegwerpproducten door papier. Er is lang niet voldoende gerecycled papier om aan de enorme vraag te voldoen. En dus wordt er wereldwijd enorm veel bos gekapt voor de productie van verpakkingen, tissues en toiletpapier. Als bedrijven hun verpakkingen van plastic gaan vervangen door papier, dan zal de druk op onze bossen nog verder toenemen.
Schijnoplossing: Bioplastic
Denk aan de knisperende zakjes om de biologische paprika waarop staat dat het composteerbaar is, of de ‘plant bottle’ van Coca-Cola. Maar wat is bioplastic nou eigenlijk? Bioplastic zijn plastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs, terwijl ‘gewoon’ plastic gemaakt is van olie. En sommige van die bioplastics zijn composteerbaar. Maar zelfs composteerbaar bioplastic breekt alleen maar af onder de juiste (industriële) omstandigheden. In de natuur gedraagt bioplastic zich net zo als ‘gewoon plastic’. Een schildpad stikt er net zo goed in.
Wat moet er dan wel gebeuren?
Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.
Deel deze 8 tips!
Ondersteun net als Retulp een van onderstaande geweldige initiatieven om iets te doen tegen de enorm toenemende berg afvalplastic. Ook kun je zelf eenvoudig actie ondernemen tegen wegwerpplastic.
Als consument kunnen we snel en simpel dit probleem aanpakken. Samen kunnen we veranderen en het verschil maken! Wij delen graag een aantal tips met jou: