Over onze missie en samenwerking met goede doelen

Reduce - Reuse - Retulp

Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en het aantal plastic flesjes terug te dringen inspireren wij om een aantrekkelijke herbruikbare drinkfles te gebruiken. Retulp is in 2014 opgericht om deze missie uit te voeren. Neem je eigen fles mee want éénmalig is schandalig! Door Retulp drinkflessen te gebruiken zorg je ervoor dat de enorme berg aan plastic afval niet nog groter wordt.

For yourself

VOOR JEZELF  – een hippe, handige en herbruikbare fles

De drinkflessen van het Nederlandse merk Retulp zijn vervaardigd van deels gerecycled roest vrij staal. Vanaf vijftig stuks zijn ze tevens bedrukt met een eigen logo of tekst verkrijgbaar. De thermosflessen en bidons zijn stijlvol vorm gegeven en in diverse mooie tijdloze kleuren te verkrijgen. Een bijdrage leveren aan een schoner milieu kan dus ook in stijl. Alle flessen, thermosbekers en bidons zijn voedselveilig en BPA-vrij.

For another

VOOR EEN ANDER – drinkwater donatie

Bij aankoop van een Retulp fles zorg je er voor dat er iemand elders met je meedrinkt. In 2018 heeft Retulp er voor gezorgd dat er 14 miljoen liter schoon drinkwater is gedoneerd aan mensen in Afrika en Indonesië. In 2019 maar liefst 21 miljoen liter en in 2020 gaan we voor de 26 miljoen liter water. De donaties worden onder controle van Aqua for All geïnvesteerd in waterprojecten die worden uitgevoerd door: Amref Flying Doctors, Het Rode Kruis, Simavi en World Vision.

VOOR DE PLANEET – no excuse for single use

Behalve voor jezelf, een ander zijn onze flessen natuurlijk voor goed voor de planeet. De enige manier om de al maar toenemende berg wegwerp flesjes, bekertjes en blikjes echt tegen te gaan is om je eigen hervulbare fles te gebruiken. Voorkomen is veel en veel beter dan recyclen. Met onze milieuvriendelijke drinkflessen kun je een duurzame boodschap verspreiden en maak je een duidelijk statement om plastic afval te voorkomen. Waarom hergebruik stimuleren: https://retulp.nl/plastic-soep/

De kernwaarden en gezichten van Retulp

Wij worden gedreven door liefde voor onze blauwgroene planeet. We willen mens en milieu beschermen tegen vervuiling door single-use plastics. Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en single-use plastics terug te dringen inspireren wij met aantrekkelijke herbruikbare alternatieven. In ons werk laten we ons leiden door de volgende kernwaarden.

Betrouwbaar

Wij zeggen wat we doen en doen wat we zeggen.

Doelgericht

Door planmatig te werken bereiken we onze missie en andere doelstellingen.

Innovatief

Wij zijn vooruitstrevend en niet bang om fouten te maken.

Milieubewust

Wij streven naar een wereld met minder afval.

In de Guilty Plastic Pleasures biechten Retulpers op welke wegwerpplastic zij nog gebruiken waar ze weten dat een alternatief voor is. Retulp gelooft in een wereld zonder wegwerpplastic en biedt daar alternatieven voor, toch maken ook zij zich wel eens ‘schuldig’ aan wegwerpplastic. Het hoeft niet te betekenen dat, wanneer je één duurzaam alternatief gebruikt, je helemaal zonder plastic hoeft te gaan leven. Zet een kleine stap in de juiste richting!

Cristiane en Coby gaan Retulp internationale duurzame allure geven

Retulp levert sinds 2015 duurzame drinkflessen en thermosbekers als alternatief voor wegwerp flessen en bekertjes. Vanaf dit najaar wordt het assortiment uitgebreid met meer producten die voor minder afval moeten gaan zorgen. Nieuwe thermosbekers en lunchproducten die handig in gebruik zijn en een mooi design hebben.

Cristiane en Coby zijn in Juli van start gegaan bij Retulp met als doel om deze nieuwe producten in Europa op de markt te brengen en nog meer nieuwe producten te ontwerpen. Lees hier een korte introductie van beiden.

Cristiane en Coby

Wegwerpcultuur en plastic-schijnoplossingen

Als we de plastic-crisis willen oplossen moeten we af van de wegwerpcultuur. Toch houden bedrijven met plastic-schijnoplossingen deze cultuur in stand. De echte oplossing zijn verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn. Reclycling, Bio plastics en Papier ipv plastic zijn schijnoplossingen.

Veel bedrijven komen met schijnoplossingen, zodat ze door kunnen gaan met ‘business as usual’.

Lees meer over schijnoplossingen en wat moet er dan wel gebeuren

Schijnoplossing: Recycling

Bedrijven en overheden stampen recycling bij ons erin als DE oplossing. Een deel van het plastic afval dat burgers gescheiden inzamelen, komt terecht in landen als Maleisië of kan – zelfs binnen de EU – terechtkomen op illegale stortplaatsen. Van recycling is nauwelijks sprake. Sinds China in 2018 de poorten sloot voor de import van afvalplastic, stapelen de problemen rond hergebruik zich op. De belangrijkste oorzaken: de hoeveelheid afvalplastic blijft toenemen, er is te weinig recyclingcapaciteit en er is geen controle op de handel.  Plastic verdwijnt daardoor voor het overgrote deel op stortplaatsen of in het milieu. Dat iets recyclebaar is, betekend niet dat het ook gerecycled wordt. Meer dan 90% van al het geproduceerde plastic is nooit gerecycled. Als plastic wel gerecycled wordt, wordt het meestal ‘gedowncycled’. Het wordt steeds omgezet in een product van lagere kwaliteit, totdat het alsnog in de verbrandingsoven verdwijnt.

Schijnoplossing: Papier

McDonalds die zijn plastic rietjes vervangt door papieren rietjes, kledingwinkels die je een papieren tas meegeven in plaats van een plastic tas; steeds meer bedrijven vervangen hun plastic wegwerpproducten door papier. Er is lang niet voldoende gerecycled papier om aan de enorme vraag te voldoen. En dus wordt er wereldwijd enorm veel bos gekapt voor de productie van verpakkingen, tissues en toiletpapier. Als bedrijven hun verpakkingen van plastic gaan vervangen door papier, dan zal de druk op onze bossen nog verder toenemen.

Schijnoplossing: Bioplastic

Denk aan de knisperende zakjes om de biologische paprika waarop staat dat het composteerbaar is, of de ‘plant bottle’ van Coca-Cola. Maar wat is bioplastic nou eigenlijk? Bioplastic zijn plastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs, terwijl ‘gewoon’ plastic gemaakt is van olie. En sommige van die bioplastics zijn composteerbaar. Maar zelfs composteerbaar bioplastic breekt alleen maar af onder de juiste (industriële) omstandigheden. In de natuur gedraagt bioplastic zich net zo als ‘gewoon plastic’. Een schildpad stikt er net zo goed in.

Wat moet er dan wel gebeuren?

Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.

Wat kun jij doen om wegwerp plastic te verminderen en de plastic soup tegen te gaan?

Ondersteun net als Retulp een van onderstaande geweldige initiatieven om iets te doen tegen de enorm toenemende berg afvalplastic. Ook kun je zelf eenvoudig actie ondernemen tegen wegwerpplastic.

Als consument kunnen we snel en simpel dit probleem aanpakken. Samen kunnen we veranderen en het verschil maken! Wij delen graag een aantal tips met jou:

  • Deel wat je weet over de gevaren van plastic afval met je vrienden en via je sociale netwerken.
  • Koop geen bronwater uit flessen maar drink kraanwater,
  • Gebruik als alternatief voor je dagelijkse koffie, thee en lunch, herbruikbare waterflessen, drinkmokken, borden en bestek.
  • Neem je eigen boodschappentas mee wanneer je gaat winkelen.
  • Gebruik geen cosmeticaproducten die microbeads bevatten. Microbeads zijn microscopisch kleine stukjes plastic die gebruikt worden in sommige cosmetische producten als scrubs, zonnebrand en shampoo.
  • Laat zwerfvuil niet liggen, ook als jij niet diegene bent die het plastic afval op straat heeft achtergelaten.
  • Bezoek ook eens de lokale markt in plaats van de supermarkt. Op markten kunnen je producten kopen die niet verpakt zijn.