Over onze missie en samenwerking met goede doelen

Reduce - Reuse - Retulp

Lets just cancel single use plastic. Okay? Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en wegwerpverpakkingen terug te dringen inspireren wij om een aantrekkelijke herbruikbare alternatieven te gebruiken. Retulp is een duurzame Social Enterprise en in 2014 opgericht om deze missie uit te voeren. Daarbij werken wij samen met een aantal andere goede doelen:

WWF

Wereld Natuur Fonds

Als business supporter van het WNF project plastic vrije zee ondersteunt Retulp deze missie financieel. Lees verder

Afval in oceanen voorkomen

Club Kakatua

Samen met Club Kakatua gaat Retulp ieder jaar een trash barier in een rivier in Indonesië realiseren: Lees verder

Coby - Retulp en Plastic-soup-surfer - Merijn Tinga

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga voert op zijn eigen geweldige manier strijd tegen wegwerpplastic. Hier overhandigt hij zijn boek aan onze Coby. Lees verder

Made Blue

Made Blue Foundation

De afgelopen 8 jaar heeft Retulp ruim 200.000.000 (!) liter schoon drinkwater gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Lees verder

Sea first foundation - Richard Retulp

Sea First Foundation

Sinds 2015 is oprichter Richard vrijwilliger bij SFF en daarnaast doneert Retulp af en toe producten aan deze mooie stichting. Lees verder

Regionale opruimacties

Regionale opruimacties

Lokaal hier op de Veluwe organiseren wij ludieke campagnes om zwerfafval tegen te gaan en bewustwording te vergroten. Lees verder

Schone oceanen en drinkwater voor iedereen

Retulp wil dat mensen zich bewust zijn van het milieu en actief single-use plastics verminderen en dat iedereen over de hele wereld toegang heeft tot veilig drinkwater. Onze missie is in 2 woorden samen te vatten: Mission Indisposable.

Dus weg met wegwerpverpakkingen want éénmalig is schandalig. We zijn op missie om de afvalbakken leger te maken. Recycling biedt een beetje oplossing, statiegeld is beter maar voorkomen is de echte oplossing. De toekomst is herbruikbaar. En daarnaast zorgt Retulp voor drinkwater in ontwikkelingslanden. Want schoon drinkwater voor iedereen. Want op dit moment zijn er nog steeds meer dan 700 miljoen mensen op de wereld die geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Retulp 55 jaar afvalontwikkeling
Retulp waterdonatie goede doel Made Blue

Waterpunten plaatsen in ontwikkelingslanden

Samen met Stichting Made Blue zorgen wij voor blijvende impact om waterschaarste tegen te gaan. Hierbij worden niet alleen waterpompen gerealiseerd, maar wordt er ook geïnvesteerd in educatie van de lokale bewoners zodat zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan het onderhoud van de waterpunten. Hierbij wordt zo duurzaam mogelijk gewerkt. Door deze waterpunten wordt ook voorkomen dat mensen water kopen in plastic flessen, dus dit scheelt weer in de hoeveelheid plastic afval die in het milieu terechtkomt.

Wij kijken bij elk project vooraf hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze impact blijvend is. Zo zorgen we bij elk project voor een onderhoudscommissie met leden uit de lokale gemeenschap, geven we training en voorlichting. Zo hebben we blijvende impact en onze projecten zijn ook duurzaam omdat ze voorkomen dat mensen water kopen in plastic wegwerp zakken of vervuild water moeten koken op open vuur.

Wat kun jij doen om wegwerp plastic te verminderen en de plastic soup tegen te gaan?

Ondersteun net als Retulp een van bovenstaande geweldige initiatieven om iets te doen tegen de enorm toenemende berg afvalplastic. Ook kun je zelf eenvoudig actie ondernemen tegen wegwerpplastic.

Helaas komen veel bedrijven met schijnoplossingen, zodat ze door kunnen gaan met ‘business as usual’. Lees meer

Als we de plastic-crisis willen oplossen moeten we af van de wegwerpcultuur. Toch houden bedrijven met plastic-schijnoplossingen deze cultuur in stand. De echte oplossing zijn verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn. Reclycling, Bio plastics en Papier ipv plastic zijn schijnoplossingen.

Schijnoplossing: Recycling

Bedrijven en overheden stampen recycling bij ons erin als DE oplossing. Een deel van het plastic afval dat burgers gescheiden inzamelen, komt terecht in landen als Maleisië of kan – zelfs binnen de EU – terechtkomen op illegale stortplaatsen. Van recycling is nauwelijks sprake. Sinds China in 2018 de poorten sloot voor de import van afvalplastic, stapelen de problemen rond hergebruik zich op. De belangrijkste oorzaken: de hoeveelheid afvalplastic blijft toenemen, er is te weinig recyclingcapaciteit en er is geen controle op de handel.  Plastic verdwijnt daardoor voor het overgrote deel op stortplaatsen of in het milieu. Dat iets recyclebaar is, betekend niet dat het ook gerecycled wordt. Meer dan 90% van al het geproduceerde plastic is nooit gerecycled. Als plastic wel gerecycled wordt, wordt het meestal ‘gedowncycled’. Het wordt steeds omgezet in een product van lagere kwaliteit, totdat het alsnog in de verbrandingsoven verdwijnt.

Schijnoplossing: Papier

McDonalds die zijn plastic rietjes vervangt door papieren rietjes, kledingwinkels die je een papieren tas meegeven in plaats van een plastic tas; steeds meer bedrijven vervangen hun plastic wegwerpproducten door papier. Er is lang niet voldoende gerecycled papier om aan de enorme vraag te voldoen. En dus wordt er wereldwijd enorm veel bos gekapt voor de productie van verpakkingen, tissues en toiletpapier. Als bedrijven hun verpakkingen van plastic gaan vervangen door papier, dan zal de druk op onze bossen nog verder toenemen.

Schijnoplossing: Bioplastic

Denk aan de knisperende zakjes om de biologische paprika waarop staat dat het composteerbaar is, of de ‘plant bottle’ van Coca-Cola. Maar wat is bioplastic nou eigenlijk? Bioplastic zijn plastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs, terwijl ‘gewoon’ plastic gemaakt is van olie. En sommige van die bioplastics zijn composteerbaar. Maar zelfs composteerbaar bioplastic breekt alleen maar af onder de juiste (industriële) omstandigheden. In de natuur gedraagt bioplastic zich net zo als ‘gewoon plastic’. Een schildpad stikt er net zo goed in.

Wat moet er dan wel gebeuren?

Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.

Als consument kunnen we dit probleem aanpakken, tips:

  • Consuminderen: koop alleen wat je echt nodig hebt.
  • Koop kwaliteitsproducten met een zeer lange levensduur.
  • Koop geen bronwater uit flessen maar drink kraanwater,
  • Gebruik herbruikbare waterflessen, drinkmokken, borden en bestek.
  • Neem je eigen boodschappentas mee wanneer je gaat winkelen.
  • Gebruik geen cosmeticaproducten die microbeads bevatten.
  • Laat zwerfvuil niet liggen, help het opruimen.
  • Op lokale markten kunnen je producten kopen die niet verpakt zijn.
Infographic Retulp Mission Indisposable
For yourself

VOOR JEZELF  – een handige  herbruikbare fles of lunchzak

Retulp is een Nederlandse Social Enterprise die mensen met mooie handige drink- & lunchware wil verleiden om geen wegwerp bekertjes, flesjes en zakjes meer te gebruiken. Door Retulp bekers en lunchtassen te gebruiken zorg je ervoor dat de enorme berg aan plastic afval niet nog groter wordt. Lets just cancel single use plastic. Okay?

For another

VOOR EEN ANDER – drinkwater donatie

Bij aankoop van een Retulp fles zorg je er voor dat er iemand elders met je meedrinkt. Sinds 2015 heeft Retulp er voor gezorgd dat er ruim 200 miljoen liter schoon drinkwater is gedoneerd aan mensen in Afrika en Indonesië. De donaties worden onder controle van Aqua for All geïnvesteerd in waterprojecten die worden uitgevoerd door: Amref Flying Doctors, Het Rode Kruis, Simavi en World Vision.

VOOR DE PLANEET – no excuse for single use

Behalve voor jezelf, een ander zijn onze flessen natuurlijk voor goed voor de planeet. De enige manier om de al maar toenemende berg wegwerp flesjes, bekertjes en blikjes echt tegen te gaan is om je eigen hervulbare fles te gebruiken. Voorkomen is veel en veel beter dan recyclen. Retulp is Business Supporter van het Wereld Natuur Fonds. Met onze support zet WWF zich in voor een plasticvrije zee.

De kernwaarden en gezichten van Retulp

We willen mens en milieu beschermen tegen vervuiling door single-use plastics. Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en single-use plastics terug te dringen inspireren wij met aantrekkelijke herbruikbare alternatieven. In ons werk laten we ons leiden door de volgende kernwaarden.

Transparant

Onze plannen, doelen en missie zijn voor iedereen helder, meetbaar en zichtbaar.

Doelgericht

Onze doelen bereiken we door te evalueren, verbeteren en te standaardiseren.

Innovatief

Wij spreken branchegenoten en partners veelvuldig en zorgen daarmee steeds voor vernieuwing.

Consuminderen

Kwaliteitsproducten kopen en voorkomen van afval is veel en veel beter dan recyclen.

In de Guilty Plastic Pleasures biechten Retulpers op welke wegwerpplastic zij nog gebruiken waar ze weten dat een alternatief voor is. Retulp gelooft in een wereld zonder wegwerpplastic en biedt daar alternatieven voor, toch maken ook zij zich wel eens ‘schuldig’ aan wegwerpplastic. Het hoeft niet te betekenen dat, wanneer je één duurzaam alternatief gebruikt, je helemaal zonder plastic hoeft te gaan leven. Zet een kleine stap in de juiste richting!

Retulp brochure

Vraag onze brochure inclusief prijzen aan.


    Retulp prijslijst