Plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen zijn niet meer toegestaan als je in een café, op een festival of fast food restaurant eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm. De maatregel is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Logisch, want drankenverpakkingen, waaronder koffiebekers, staan in de top 10 plastic producten die het meest voorkomen in zwerfafval. Afgelopen periode heeft Retulp diverse cateraars, festivals en horeca bedrijven al ruim voor de SUP wetgeving geholpen met herbruikbare oplossingen. Van duurzame koffiebekers en waterflessen tot herbruikbare maaltijdboxen. Ook worden deze veel ingezet voor duurzame merchandising.
Voor consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt. Alleen zorginstellingen en gesloten inrichtingen zijn uitgezonderd. Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen, boven op de prijs voor de koffie en de maaltijd. Dat betekent een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Tegelijkertijd wordt hergebruik gestimuleerd. Naast dat er een herbruikbaar alternatief beschikbaar moeten zijn voor de consument kan dit ook een zelf meegebrachte beker of verpakking zijn.
Festivals zijn helaas nog steeds niet altijd even groen en er komt aardig wat single-use materiaal bij kijken. Denk aan banners en stands, maar ook de klassieke plastic bekers en snack bakjes. Eén van de duurzame festivalideeën die je steeds vaker ziet, zijn de harde plastic bekers die hergebruikt worden. Festivals zijn in 2024 verplicht om te recyclen en waar mogelijk te hergebruiken. Herbruikbare festivalbekers voorkomen bergen plastic afval aan het einde van een festival. Bij Retulp is er een ruime keuze aan handige onbreekbare en herbruibare festivalbekers en hardcup festivalglazen. Het systeem moet ervoor zorgen dat de bekers daadwerkelijk terugkomen voor hergebruik anders is er geen sprake van circulair of afvalvrij. De inzet van een retoursysteem zoals statiegeld of een bekermunt is hiervoor cruciaal.