Besparingen van Herbruikbare Bekers vergeleken met Wegwerpbekers

Oplossing herbruikbare bekers en bakjes

Weg met de wegwerpcultuur, hergebruik is het nieuwe nu

We leven in een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn van het grootste belang zijn. Nederland heeft ambitieuze doelen gesteld voor een circulaire economie tegen 2050. In deze context wordt steeds meer aandacht besteed aan het verminderen van het gebruik van eenmalige verpakkingen, met name in de wereld van out-of-home consumptie. De eerste stap om een circulaire economie te creëren is gezet door middel van de SUP-wetgeving (Single Use Plastics).

Een opvallend voorbeeld van een eenmalige verpakking is de wegwerpbeker. Deze bekers zijn overal te vinden, van festivals en koffiezaken tot kantoren en horecagelegenheden. Het gebruik van wegwerpbekers past echter niet binnen de visie van een circulaire economie. Ze zorgen voor aanzienlijke problemen, zoals zwerfafval, beperkte recyclebaarheid en zelfs uitvoer van afval.

Maar hier is waar herbruikbare bekers het podium betreden. Een levenscyclusanalyse (LCA) toont aan dat, hoewel herbruikbare bekers in eerste instantie meer grondstoffen en energie vereisen, ze na herhaald gebruik snel positief inlopen op het gebied van milieubesparingen. Dit kritieke punt wordt het ’tipping point’ genoemd.

Door middel van een aantal eenvoudige berekeningen tonen we aan wat de aanschaf van herbruikbare bekers t.o.v. wegwerpbekers oplevert op milieu en financieel gebied.

Het Tipping Point van herbruikbare bekers versus wegwerpbekers

Verschillende onderzoeken tonen aan dat herbruikbare bekers een lager milieu-impact hebben dan wegwerpbekers na een bepaald aantal hergebruiken. Dit varieert afhankelijk van factoren zoals het materiaal en de efficiëntie van de retourlogistiek. Bijvoorbeeld, sommige studies suggereren dat herbruikbare plastic bekers na slechts twee keer gebruik al milieuvriendelijker zijn dan wegwerpbekers.

Dagelijkse Besparingen in Kantoren

Stel je voor dat een kantoor van gemiddelde grootte dagelijks 100 kopjes koffie serveert aan medewerkers en bezoekers. Als dit kantoor overstapt op herbruikbare bekers, kan het kantoor op jaarbasis duizenden wegwerpbekers besparen. Dit komt overeen met de besparing van grondstoffen, energie en afval die anders met wegwerpbekers gepaard zouden gaan.

Nog een concreter voorbeeld hoeveel je bespaart is de volgende:

Personeelslid A gebruikt 3 bekers op 1 werkdag om koffie te drinken. Personeelslid A werkt gemiddeld 5 dagen op kantoor dus gebruikt 15 bekers in de week. Gemiddeld is die 50 weken per jaar aanwezig = 15 x 50 = 750 bekers voor Personeelslid A t.o.v. 1 herbruikbare beker.
 
Een kartonnen wegwerpbeker kost gemiddeld per beker dan €0,073. Op jaarbasis kost Personeelslid A dan 750  x €0,073 = €55 aan wegwerpbekers (die uiteraard ook afgevoerd moeten worden etc.).
De herbruikbare beker die je voor deze persoon zal regelen kost zo’n €10 waardoor je per personeelslid per jaar al €45 zou besparen, puur op de aanschafkosten van de beker.
Rekening houdend met de levensduur en energiekosten is de berekening iets anders zoals in het figuur en de tekst eronder kort is toegelicht.

Uit deze berekening blijkt:

  • Het gebruik van eenmalige bekers is duurder dan herbruikbare bekers, zeker als er meerdere bekers per dag gebruikt worden.
    De kosten voor herbruikbare bekers zitten met name in het wassen (zowel omspoelen als gebruik van vaatwasser).
    Hiervan is 95% elektriciteitsverbruik en 5% waterverbruik.
  • Er zit weinig onderling verschil in totale kosten (productie bekers en afwassen) van herbruikbare bekers: tussen de 11 en 13 euro per medewerker per jaar in. Dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil in aanschafkosten en de return rate tijdens gebruik.
  • Net als bij de milieu-impact van vaatwassers (zie impact afwassen) hebben het vermogen (kWh en liter water per wasbeurt) en laadcapaciteit (aantal bekers per wasbeurt) invloed op de uitkomsten. Voor duurzaam gebruik van herbruikbare bekers (vanuit zowel financieel- als milieuperspectief) is het gebruik van energiezuinige vaatwassers daarom belangrijk.
  • Een van de belangrijkste indicatoren voor de mate van duurzaamheid is de return rate. Hoeveel van de bekers die worden verstrekt komen ook weer terug. Hoe hoger de return rate, hoe meer bekers er terugkomen.

Wanneer we deze Return rate naast de kosten per beker leggen, zoals in de andere figuur is getoond, dan kunnen we concluderen dat de zware PP bekers als winnaar uit de bus komen.

Jaarlijkse Besparingen op Festivals:

Festivals zijn plaatsen waar doorgaans enorme hoeveelheden wegwerpbekers worden gebruikt. Stel je voor dat een festival met 50.000 bezoekers elk jaar 500.000 wegwerpbekers vervangt door herbruikbare bekers. Dit betekent een aanzienlijke vermindering van de milieubelasting, en het voorkomen van enorme hoeveelheden afval.

Deze eenvoudige berekeningen tonen aan dat de overstap naar herbruikbare bekers aanzienlijke besparingen oplevert. Of het nu gaat om een kantooromgeving, een festival, of andere out-of-home consumptie, de milieuvoordelen van herbruikbare bekers zijn duidelijk.

De wegwerpmaatschappij is niet langer duurzaam, en we staan op een cruciaal kruispunt. Het is tijd om herbruikbare bekers te omarmen en de wegwerpbekers achter ons te laten. Met elke herbruikbare beker die we gebruiken, dragen we bij aan een duurzamere toekomst en aan het realiseren van de circulaire economie-doelstellingen van Nederland.

Herbruikbare bekers van Retulp

We helpen je graag bij de overstap naar herbruikbaar. Of je nu een bedrijf runt, een festival organiseert, of simpelweg op zoek bent naar duurzame oplossingen voor thuis en onderweg, Retulp heeft de oplossing. Door te kiezen voor onze herbruikbare bekers draag je bij aan het verminderen van afval en ondersteun je de doelen voor een circulaire economie. Neem eenvoudig contact met ons op en ontdek hoe je met Retulp een verschil kunt maken in de strijd tegen wegwerpplastic.