Samenwerking Sea First Foundation & Retulp

Sinds 2015 ondersteunt Retulp de Sea First Foundation (SFF). De oprichter van de SFF is internationaal bekroond onderwaterfotograaf en oceaanbeschermer Dos Winkel. Hij zag vanachter zijn camera hoe het oceaanleven achteruitging. Daarop besloot hij intensief onderzoek te doen naar de oorzaken van de problemen. Ons ecosysteem is zeer kwetsbaar, zowel aan land als in water. Dos Winkel doet al jaren onderzoek naar de oceanen. Hij heeft veel prijzen gewonnen en geëxposeerd. Hij zag vanachter zijn camera hoe het oceaanleven achteruitging. Hij richt zich inmiddels fulltime op oceaanbescherming en schreef de boeken Wat is er mis met vis?! en visolie en De huilende zee.

De stichting wil mensen warm maken voor de pracht en biodiversiteit van het onderwaterleven en wil mensen tegelijkertijd informeren over de problemen die de gezondheid van deze wereld in de weg staan. Dit doen zij onder andere via bewustmaking en educatie. Meer informatie over Sea First Foundation kun je vinden op hun website.

BELANG VAN DE ZEE

  • Oceanen nemen ongeveer 50% van de wereldwijde geproduceerde CO2 op.
  • Meer dan 50% van de zuurstof die wij inademen wordt geproduceerd door de oceanen.
  • Mangrovebossen, koraalriffen, zeegrasbedden en andere mariene ecosystemen beschermen kuststreken tegen natuurrampen zoals tsunami’s.
  • Meer dan 50% van de zuurstof die wij inademen wordt geproduceerd door de oceanen.
  • Meer dan 1 miljard mensen zijn voor hun voeding afhankelijk van wat de zee te bieden heeft.

WAT ER MIS IS MET DE ZEE

  • Zo’n 80% van de visbestanden is volledig of over geëxploiteerd volgens de Verenigde Naties. Jaarlijks wordt er ongeveer 120 miljard kilo vis uit de zee gehaald. Ongeveer 40% hiervan is bijvangst. Deze dieren gaan gewond of dood weer overboord. Talrijke vissoorten worden met uitsterven bedreigd. Populaties van onder andere kabeljauw, tonijn, zwaardvis en diverse haaiensoorten zijn in de vorige eeuw met 90% geslonken. Als we zo doorgaan, is de kans erg groot dat er in het jaar 2050 geen vissen meer zwemmen. Zeeën vol vis hebben zijn veranderd in zeeën vol kwallen en algen.
  • Door de mestproductie van onze grote veestapel en het overmatig gebruik van kunstmest, vloeit er veel stikstof naar zee. Dit resulteert in zuurstofloze dode zones. Op dit moment zijn er zo’n 400 ecosystemen in zee dood; samen goed voor een oppervlakte van maar liefst 245.000 m².
  • Zeeën en oceanen nemen een derde van antropogene CO2-emissies op. Door een teveel aan uitgestoten gassen zijn de oceanen sinds de industriële revolutie 30% zuurder geworden. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de vruchtbaarheid van veel zeedieren en de gezondheid van koralen, schelpdieren en dieren met een uitwendig skelet. Het betekent een grote bedreiging voor de biodiversiteit.
  • De hoeveelheid fytoplankton in de oceanen, verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de wereldwijde zuurstofproductie, is sinds het jaar 1950 met 40% afgenomen. Dit is mogelijk te wijten aan nutriëntentekorten door de opwarming van het zeewater. Dit is ernstig, aangezien het voedselweb in de oceanen staat en valt met het fytoplankton.
  • Onze consumptiemaatschappij en het daarmee gepaard gaande gebruik van wegwerpplastic heeft als gevolg dat onze blauwe wereld maar liefst 5 plastic soepen kent waaronder het plastic eiland in de Stille Oceaan. Dit eiland is 32 keer zo groot als Nederland. Volgens de Verenigde Naties drijven er momenteel zo’n 18.000 stukken plastic afval per vierkante kilometer oceaanoppervlakte rond. Dit plastic vergaat niet. Het vermomt zich als plankton en wordt door vogels, walvissen en andere zeedieren aangezien voor voedsel met desastreuze gevolgen.
Sea First Foundation
Dos-Winkel-Sea-First-Foundation

Contact

Tulper verkoopt niet aan consumenten en heeft ook geen producten of onderdelen op voorraad. Consumenten dienen voor vragen zich te wenden tot verkooppunten / distributeurs.

Prins Willem Alexanderlaan 421, 7311 SX Apeldoorn

Vakbeurzen & events

Kom eens een kopje koffie drinken.

koffie met Tulper

Volg de bloei van Tulper:

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke