Ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds
Samen in actie om de oceanen te beschermen.
Retulp Business Suporter en dus Ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds. Met onze support zet het Wereld Natuur Fonds zich in voor een plastic vrije zee. Dit is dan ook van groot belang voor het behoud van de natuur. Het WWF heeft namelijk onlangs geconcludeerd dat de productie van plastic rond 2040 zal verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceanen tegen 2050 verviervoudigt. Het is dus tijd om in actie te komen!
“Be one with nature”
Het Wereld Natuur Fonds doet er alles aan om de biodiversiteit te beschermen en te herstellen. Dit is hard nodig, omdat de aarde meer wordt uitgeput dan dat ze aankan. Daarom zet het WWF zich in om de relatie tussen mens en natuur weer te herstellen, zodat toekomstige generaties net zo van de natuur kunnen genieten als wij. Dit wordt ondertussen al in meer dan 100 verschillende landen en op 6 continenten gedaan. Het WWF richt zich hierbij op 7 belangrijke onderwerpen: wildlife, bossen, voedsel, klimaat, zoetwater, biodiversiteit en oceanen.
Oceanen
Wereldwijd produceren oceanen meer dan de helft van de zuurstof die wij inademen. Ze voorzien miljarden mensen van voedsel en inkomsten. Ook zijn oceanen het thuis van heel veel wilde diersoorten. Door de grote hoeveelheid plastic dat in de oceanen terecht komt, worden de oceanen bedreigd.
Omdat plastic niet biologisch kan afbreken, blijft het jarenlang rondzwerven en valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Door al die kleine deeltjes veranderen de oceanen in een plastic soep. Elk jaar sterven er miljoenen dieren door plastic omdat ze erin verstrikt raken of het binnen krijgen. Dat moet en kan anders. De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen.
Aantasting ecosystemen
Vooral kwetsbare natuur zoals koraalriffen en mangrovebossen lijden er zwaar onder. Dit zijn de meest productieve zeegebieden ter wereld en daardoor cruciale ecosystemen. Momenteel zijn we al de helft van deze koraalriffen en mangroven kwijtgeraakt. Uit het overzichtsrapport blijkt dat in mariene gebieden, met een oppervlakte vergelijkbaar met alle EU-landen, de ecologische grenzen van microplasticconcentraties tegen het eind van deze eeuw zullen zijn overschreden.
De bedreiging van de oceanen raakt vele diersoorten. Van piepkleine planktondiertjes tot het allergrootste dier op aarde: de blauwe vinvis. Geschat wordt dat 90% van de zeevogels en 52% van de zeeschildpadden plastic binnen heeft gekregen. Dit varieert van stukjes plastic in de maag, plasticafval dat om de nek van een dier vastzit tot weekmakers in het bloed.
Dezelfde missie
Het Wereld Natuur Fonds en Retulp richten zich allebei op de bescherming van leefgebieden en dieren. Veel van onze herbruikbare Retulp producten worden dan ook verkocht omdat wij op het gebied van oceanen dezelfde missie als het Wereld Natuur Fonds hebben: het tegengaan van de plastic soep.
Zowel Retulp als het WWF zetten zich in voor het behouden van de natuur en de biodiversiteit. Door herbruikbare producten te gebruiken, worden bergen wegwerpplastic voorkomen. Op deze manier kan de toenemende hoeveelheid afval dat in de oceanen terechtkomt worden tegengegaan. Help jij ook mee?