Festivals en plastic bekers

Festivals en plastic bekers

In Nederland worden jaarlijks 700 festivals georganiseerd die bij elkaar wel 21 miljoen bezoekers trekken. Helaas zorgt dit ook voor enorm veel afval. Per persoon blijft er gemiddeld 2,33 kilogram afval achter op het festivalterrein. Op festivals worden honderden miljoenen plastic wegwerpbekers gebruikt, waarvan 99 procent niet wordt gerecycled.

Festivals en plastic bekers festivalterrein

Het gekraak van plasticbekertjes onder je voeten wordt tegenwoordig als doodnormaal gezien op festivals. Na afloop blijven bergen plastic flesjes, bekers en servies achter. Inmiddels wordt er veel geprobeerd om festivals duurzaam te organiseren. Zo wordt geprobeerd afval te verminderen en dit na afloop beter te recyclen.

Festivals en plastic bekers - afval verminderen en beter recyclen

Zwarte Cross gaat voor logoloze RPET-beker
“Onze nieuwe RPET-bekers zijn als karma: het achtervolgt je! Wellicht heb je ‘m volgend jaar op de Zwarte Cross namelijk weer in je hand. Maar dan de nieuwe, gerecyclede versie. Onze logoloze RPET-bekers worden namelijk ingezameld en verwerkt tot o.a. nieuwe bekers. Al onze drankenpartners werken hieraan mee en stappen af van het logo-gebruik, omdat bekers met inkt niet gerecycled kunnen worden tot nieuwe beker.” Daarnaast moet deze beker in de juiste afvalbak gegooid worden en niet op de grond om goed te kunnen recyclen.

Festival de Zwarte Cross en andere festivals zoals onder andere Lowlands, Awakenings, Vierdaagsefeesten, Mysteryland en Loveland hebben zich aangesloten bij de ‘Plastic Promise’ om samen hergebruik te bevorderen en plastic bekers hoogwaardig te recyclen.

Zwarte Cross en logoloze RPET-beker

Zonder plastic?
Maar ook een festival zonder plastic flesjes en bekers kan gewoon! Sommige festivals zoals Glastonbury, zijn bezig plastic flesjes en bekers helemaal te verbieden. Bezoekers worden hierbij niet geweigerd als ze plasticflesjes meenemen, maar ze worden wel sterk aangeraden een herbruikbare drinkfles mee te nemen! Ook komen veel festivals met een middenweg waarbij wegwerpplastic wordt vervangen door hardcups met een statiegeldsysteem.

Ondanks deze maatregelen komt er nog altijd veel afval op het festivalterrein terecht. Dat is ook niet zo gek, want een festival is nou eenmaal een plek om even te ontsnappen aan het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk mensen bewust te maken van het afval om hen heen en wat ze hieraan kunnen doen. Een schoon en opgeruimd festival terrein zorgt immers voor een veel fijnere sfeer!

Festivals en plastic bekers - festival sfeer

Meer informatie over:
Zwarte Cross en logoloze RPET-beker
Campagne Plastic Promise ‘Never Give Up On Your Cup‘.