Onze oceanen als plastic soep

Afgelopen dinsdag, 8 juni, was het World Oceans Day 2015; een dag waarop er extra aandacht wordt besteed aan het welzijn van onze oceanen. Helaas is dat hard nodig. Onze oceanen zijn zwaar vervuild door onder andere alle plastic die erin terecht komt, de zogeheten plastic soep.

Plastic-soup-Tulper
Foto: Cesar Harada

Omdat plastic niet langs biologische weg verteert valt het uiteen in kleine deeltjes, die door de zeedieren worden aangezien voor voedsel. Veel zeedieren sterven eraan. Vogels die de vissen eten sterven op hun beurt aan alle plastic deeltjes. Ook wij krijgen op deze manier de giftige stoffen binnen.

Gelukkig worden we ons steeds bewuster van dit probleem en kan er dus worden ingezet op verandering. Hoe? Een aantal voorbeelden:

Boyan Slat heeft een ambitieus plan om onze oceanen te reinigen van plastic: The Ocean Cleanup.

In 2011 ging de, toen pas 16 jarige, Slat duiken in Griekenland, om teleurgesteld te concluderen dat hij meer plastic dan vissen tegen was gekomen. Hij ging studeren aan de TU Delft en verdiepte zich verder in de kwestie. Dat resulteerde uiteindelijk in een ontwerp, waarbij een soort enorm vangnet met een V-vorm in de oceaan wordt neergelaten.

Door de stroming zal het plastic richting het net stromen, de V-vorm dient als fuik, uiteindelijk zal het plastic zich in de punt concentreren, om vanaf daar opgeruimd te worden. Het is de moeite waard om het filmpje te bekijken, waarin hij zelf zijn plan toelicht.

Het is ambitieus, maar door groots te dromen ontstaan ook grootse dingen.

Aan de andere kant is er natuurlijk preventie. Zorgen dat er niet meer plastic in de oceanen terecht komt. Dat is waar Tulper zich in samenwerking met de Plastic Soup Foundation sterk voor maakt. Tulper is een start-up met een missie, én een ambitie. In eerste instantie is het doel producten aan te bieden als alternatief voor plastic. Duurzame producten welteverstaan. Denk daarbij aan RVS waterflessen en aan tassen en poncho’s die gedeeltelijk gemaakt zijn van PET flessen. Zo mooi vormgeven en slim, dat je ze niet meer weg wilt gooien. Zo is de poncho aan de buitenzijde uiteraard waterdicht, maar is de binnenzijde voorzien van een zachte voering, die dubbelt als picknickkleed. In samenwerking met ontwerpers en studenten ontstaan er as we speak prachtige dessins voor de waterflessen. Het is een primeur, deze foto’s van de eerste prototypes:

Ontwerp en fotografie Lysanne Westra Grafisch Ontwerp.

In tweede instantie is er de ambitie om producten te fabriceren met de troep die uit de zee is gekomen. Op het moment is het niet makkelijk om aan plastic uit de oceanen te komen, maar als het plan van Slat uitgevoerd wordt hoeft dat over een paar jaar geen probleem meer te zijn.

Textielontwerpster Nienke Hoogvliet wil met haar projecten Sea Me en Re-Sea Me de aandacht vestigen op het contrast tussen de vervuilende plastic problemen en de mooie, duurzame materialen die de zee te bieden heeft. Sea Me is een handgeknoopt tapijt, de garen zijn gemaakt uit zeewier, geknoopt op een oud vissersnet. Dit garen uit zeewier biedt de textielindustrie een duurzaam, nieuw alternatief, zo groeit het veel sneller en heeft het minder voedingsstoffen nodig als bv katoen.

In vervolg hierop ontstond Re-Sea Me. Vissenhuiden vormen een afvalproduct van de visindustrie. In handen van Hoogvliet wordt dit echter omgezet in hoogwaardig leer. De huiden worden tot leer gelooid zonder gebruik van chemicaliën, op ambachtelijke wijze. Een proces wat veel handwerk vereist. In samenwerking met Textielmuseum Tilburg worden toepassingsmogelijkheden verder onderzocht.

Fotografie Femke Poort

Ik ben overtuigd; de oceanen zijn prachtig en hebben ons ontzettend veel te bieden, maar hebben ons ook hard nodig. Laten we ervoor zorgen dat foto’s als deze niet meer nodig zijn, schildpad Peanut kwam als baby’tje vast te zitten in een sixpackverpakking, het arme dier kon er niet meer uit, zie hier het resultaat.

Gelukkig gebeurt er veel positiefs op het moment; en bewustwording = verandering. Meer info of weten wat je zelf kunt doen?

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke