De Plastic Oceaan - 5 feiten

De Plastic Oceaan: 5 feiten

Plastic is een product wat dusdanig in ons leven is geïntegreerd, dat we deze nauwelijks meer opmerken. Een zeepje verpakt in plastic, je favoriete sladressing uit de supermarkt, mooi ingepakte cadeaus voor je geliefden. Allemaal voorbeelden van plastic, die zo ingeburgerd zijn dat het ons niet eens opvalt dat we het gebruiken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het plastic nadat wij het product hebben gebruikt? Hieronder beschrijven wij alle belangrijke cijfers over het gebruik van plastic en waarom het zo vervuilend is voor het milieu en schadelijk voor onze gezondheid:

  1. De afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw en bijna al het plastic dat ooit gemaakt is bestaat nog steeds in eenzelfde of andere vorm doordat het niet wordt afgebroken.
  2. Plastic wordt in de oceaan niet op natuurlijk wijze afgebroken, maar valt uiteen in steeds kleinere plastic deeltjes genaamd microplastic. Deze kleinere plastic deeltjes trekken giftige deeltjes aan. Wanneer vogels en vissen deze eten, komt het de voedselketen binnen waar het zich langzaamaan een weg omhoog baant naar het stukje vis welke wij op ons bord geserveerd krijgen.
  3. We maken elk jaar 250 miljard kilogram plastic. Ongeveer de helft gebruiken we één keer en wordt meteen weggegooid. Alles bij elkaar komt er 4.7 miljard kilogram plastic in de oceaan, meer dan 12 miljoen kilogram per dag.
  4. In de Grote Oceaan drijft een plastic massa welke ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland en zelfs in de meest afgelegen regio’s vind je plastic deeltjes. Wetenschappers zeggen dat het drijvende eiland van plastic in de Stille Oceaan sinds de jaren zeventig in omvang is verhonderdvoudigd.
  5. Er wordt geschat dat er jaarlijks tussen de 12 en 24 miljoen kilogram plastic wordt opgegeten door vissen. Volgens de VN gaan er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee.

Hoe gemakkelijk plastic producten in gebruik zijn, zo een grote impact en schade hebben deze op het milieu en onze leefomgeving. Bedenk de volgende keer dat je bij koffie to go haalt of plastic dekseltje echt nodig hebt, of dat rietje nu per se nodig is of dat je zelf niet een hervulbare thermosbeker of drinkfles had kunnen meenemen.

Bron: Plastic Soup Foundation (https://www.plasticsoupfoundation.org/)

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke