De Plastic Oceaan - 5 feiten

De Plastic Oceaan: 5 feiten

Plastic is een product wat dusdanig in ons leven is geïntegreerd, dat we deze nauwelijks meer opmerken. Een zeepje verpakt in plastic, je favoriete sladressing uit de supermarkt, mooi ingepakte cadeaus voor je geliefden. Allemaal voorbeelden van plastic, die zo ingeburgerd zijn dat het ons niet eens opvalt dat we het gebruiken. Maar wat gebeurt er eigenlijk met het plastic nadat wij het product hebben gebruikt? Hieronder beschrijven wij alle belangrijke cijfers over het gebruik van plastic en waarom het zo vervuilend is voor het milieu en schadelijk voor onze gezondheid:

  1. De afgelopen 10 jaar is er meer plastic gemaakt dan in de hele 20ste eeuw en bijna al het plastic dat ooit gemaakt is bestaat nog steeds in eenzelfde of andere vorm doordat het niet wordt afgebroken.
  2. Plastic wordt in de oceaan niet op natuurlijk wijze afgebroken, maar valt uiteen in steeds kleinere plastic deeltjes genaamd microplastic. Deze kleinere plastic deeltjes trekken giftige deeltjes aan. Wanneer vogels en vissen deze eten, komt het de voedselketen binnen waar het zich langzaamaan een weg omhoog baant naar het stukje vis welke wij op ons bord geserveerd krijgen.
  3. We maken elk jaar 250 miljard kilogram plastic. Ongeveer de helft gebruiken we één keer en wordt meteen weggegooid. Alles bij elkaar komt er 4.7 miljard kilogram plastic in de oceaan, meer dan 12 miljoen kilogram per dag.
  4. In de Grote Oceaan drijft een plastic massa welke ongeveer 34 keer zo groot is als Nederland en zelfs in de meest afgelegen regio’s vind je plastic deeltjes. Wetenschappers zeggen dat het drijvende eiland van plastic in de Stille Oceaan sinds de jaren zeventig in omvang is verhonderdvoudigd.
  5. Er wordt geschat dat er jaarlijks tussen de 12 en 24 miljoen kilogram plastic wordt opgegeten door vissen. Volgens de VN gaan er elk jaar 100.000 zeezoogdieren en 1 miljoen zeevogels dood door afval op zee.

Hoe gemakkelijk plastic producten in gebruik zijn, zo een grote impact en schade hebben deze op het milieu en onze leefomgeving. Bedenk de volgende keer dat je bij koffie to go haalt of plastic dekseltje echt nodig hebt, of dat rietje nu per se nodig is of dat je zelf niet een hervulbare thermosbeker, koffiebeker of drinkfles had kunnen meenemen.

Bron: Plastic Soup Foundation (https://www.plasticsoupfoundation.org/)