1 liter drinkwater voor jou is 1000 liter schoon drinkwater voor een ander

Wist u dat wij in Nederland gemiddeld 124 liter water per dag gebruiken? We gebruiken het om te douchen, om de was mee te doen, om te drinken, om de wc door te spoelen en om te koken. Omdat Nederland een onbeperkte stroom aan schoon drinkwater heeft is het belangrijk om even stil te staan bij anderen, die hier niet tot nauwelijks toegang tot hebben. Voor 780 miljard mensen wereldwijd is dit namelijk het geval. Samen met Made Blue hebben wij een prachtige samenwerking opgezet: voor elke drinkfles van Retulp wordt 1000 liter schoon drinkwater voor een ander gerealiseerd. We hebben een kort gesprek gehad met Machiel van Dooren van Made Blue wiens enthousiasme we graag willen delen.

Made Blue werkt samen met 4 grote liefdadigheidsorganisaties, gespecialiseerd in schoon water (Amref, Rode Kruis, World Vision en Simavi) en is werkzaam in 4 Afrikaanse landen en 3 Aziatische landen. In Afrika zijn zij actief in de Ivoorkust, Senegal, Ethiopië en Kenia. In Azië zijn zij actief in Bangladesh, Indonesië en in het voorjaar wordt er een project opgestart in Vietnam. Samen met de 4 goede doelen bepaalt Made Blue bij welke bestaande projecten zij kunnen ondersteunen. Zij kijken goed naar lopende projecten, welke bewezen efficiënt en effectief zijn. Deze bestaande projecten worden opgeschaald en uitgebreid met als doel het rendement van een lopend project optimaal te vergroten. Voornamelijk diep gefocust op technologische oplossingen om schoon drinkwater op te leveren, kan Made Blue exact meten hoeveel liters schoon drinkwater er wordt gerealiseerd, opgeleverd en gebruikt.

Elk project wordt uitgevoerd met lokale producten, lokale ambachtslieden en wordt begeleid door een supervisor vanuit een van de goede doelen organisaties.

Niet alleen wordt een dorpskraan of pijpleiding geoptimaliseerd, maar er wordt ook werkgelegenheid gecreëerd en mensen worden opgeleid over het belang en onderhoud van deze voorzieningen. Doordat Made Blue alle cijfers heel specifiek kan meten, kunnen zij exact zeggen hoeveel liter schoon drinkwater er door 1 project wordt gemaakt en kunnen we heel exact zeggen hoeveel schoon drinkwater er wordt opgeleverd door een fles van Retulp te kopen. In 2017 heeft Retulp maar liefst 12 miljoen schoon drinkwater gedoneerd.

In het gesprek met Machiel vertelde hij ons over een van zijn favoriete succesverhalen

‘In de sloppenwijken van Addid Abeba in Ethiopië hebben we een waterkiosk gerealiseerd. Dit is een klein gebouw met een paar water tap punten, douches en wasbakken. We hebben een lokale ondernemer verantwoordelijk gemaakt voor het beheer van deze waterkiosk en door een ‘gebruikersfee’ van 1 shilling te vragen aan mensen die er gebruik van willen maken, kon deze ondernemer de waterkiosk onderhouden en salaris verdienen. Deze eerste kiosk hebben we inmiddels 3 jaar geleden opgericht en nu is de lokale ondernemer op eigen initiatief en zonder financiële hulp van buitenaf een tweede waterkiosk aan het openen in een ander deel van dezelfde sloppenwijk. Dit is echt duurzaamheid! Zelf dragen, zelf bedruipen en uiteindelijk zelf kunnen laten groeien.’

Made Blue is een jonge organisatie die zoveel mogelijk bedrijven wil enthousiasmeren om mee te doen de wereld een stukje beter te maken. Tot nu toe heeft Made Blue geholpen om 2,5 miljard schoon drinkwater te realiseren en om in de woorden van Machiel te blijven ‘we zijn nog lang niet klaar!’

MADEBLUE certificaat Tulper

Wordt ook partner en help mee! Bestel een van onze flessen voor jouw bedrijf met logo!

Prachtige Tumbler Thermoflessen

RVS Urban Drinkflessen

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke