Samen voorkomen dat afval de oceanen bereikt.
Retulp werkt samen met verschillende goede doelen, waaronder Club Kakatua. Dit is een goed doel ontstaan uit de noodzaak voor tastbare projecten. Dit heeft als doel de planeet groener en gezonder maken. Club kakatua haalt geld binnen middels donaties, het verkopen van gift cards en door samen te werken met partners.
Samen met Club Kakatua gaat Retulp ieder jaar een trash barrier in een rivier in Indonesië realiseren. Dit zorgt ervoor dat het afval tegengehouden waardoor het niet in de oceanen kan komen. Op deze manier kunnen we er samen voor zorgen dat de plastic soep wordt opgeruimd.
Single-use plastic is een wereldwijd probleem en nergens zijn de gevolgen zo duidelijk zichtbaar als in Azië. Éen van de grootste redenen dat de oceanen op grootschalige wijze vervuild zijn is het feit dat alle stroompjes, beekjes en rivieren uiteindelijk in zee uitkomen. Onderweg naar de oceaan neemt het water al het vuilnis dat in de riviertjes is gegooid met zich mee, met alle gevolgen van dien. Met trash barriers willen we dit tegengaan. Het zijn een soort bruggen die water door laten stromen maar tegelijkertijd al het afval tegenhoudt.
Club Kakatua heeft als missie zo snel mogelijk te helpen door deze barrières te financieren. Een middelgrote barrier kost 4500 euro om te bouwen, aan te leggen, een jaar te onderhouden en wekelijks schoon te maken. Retulp Doneert ieder jaar dit bedrag om jaarlijks een trash barrier te plaatsen. Op deze manier worden bergen afval tegengehouden die anders in de oceanen terecht zouden komen.
Hoe gaat zo’n trash barrier in werking? Gedurende het regenseizoen wordt een barrier íedere dag geleegd waarna het afval gerecycled of verwerkt wordt. Buiten het regenseizoen wordt dit wekelijks gedaan. De barriers zorgen ervoor dat duizenden kilo’s afval de oceaan nooit bereikt en helpen ondertussen ook nog mee aan het verzorgen van broodnodige banen voor locals, en dat allemaal voor relatief weinig geld! De eerste barrier ligt inmiddels in het water en voorkomt 24/7 dat plastic en ander afval in de oceaan terecht komt, de tweede wordt op dit moment gebouwd. Een middelgrote barrier kan dan ook tot wel 20 ton afval per jaar tegenhouden. 20.000 kilo, dat is nogal wat. Zonder barrier zal al dat plastic in de oceaan eindigen. Wanneer een barrier eenmaal geplaatst is wordt de installatie wekelijks onderhouden en schoongemaakt. Hoe meer barriers, hoe meer plastic we kunnen opruimen!
Extra mooi in deze samenwerking is het onderzoek dat wordt gedaan naar aanleiding van de plastic ‘vangsten’. Ieder kwartaal publiceren ze welke merken ze het meest tegen zijn gekomen in het afval. Van Coca Cola tot Nestlé, en van Unilever tot Danone. Deze rapporten geven een fantastische mogelijkheid om extra druk uit te oefenen op deze multinationals die verantwoordelijk zijn voor deze vervuiling. Want opruimen is goed, en dat moet absoluut gebeuren, maar het beste wat we kunnen bereiken is ervoor zorgen dat die single-use plastic kraan eindelijk eens dicht gedraaid gaat worden!
Je kunt een bijdrage doen middels een simpele eenmalige donatie.
Help jij ook mee?