5 anti-plastic helden

Bij Retulp geloven wij in een wereld zonder wegwerpplastic en daarom zijn wij zo’n 5 jaar geleden begonnen met het aanbieden van roestvrijstalen alternatieven voor wegwerpplastics. Maar het probleem van de plastic soep is veel groter dan plastic flesjes en bekertjes. Gelukkig voeren wij de strijd tegen wegwerpplastic niet alleen en zetten een heleboel mensen en bedrijven zich hier iedere dag weer voor in. Hieronder zetten wij 5 Nederlandse anti-plastic helden in de spotlight (met stiekem nog een zesde, niet-Nederlands bedrijf).

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga, a.k.a. The Plastic Soup Surfer, gebruikt zijn surfboard (gemaakt van gerecycled plastic) als wapen tegen wegwerpplastic in zee. Vorig jaar maakte hij een echt statement door op zijn eigen surfboard in 8 dagen van de Seine naar de Rijn te surfen om daar de ‘World Clean-up Day’ te openen. Momenteel is hij bezig met een manifest waarin hij over een goede omgang met plastic zonder vervuiling betoogt. Hierin draait het enerzijds om recycling, maar ook om het voorkomen er van. Lees en steun hier het manifest! plasticavengers.org/

Sea First Foundation

‘Education is the most powerful weapon to change the world’ sprak Nelson Mandela. Onderwijs als wapen is ook het uitgangspunt van de Sea First Foundation. Zij willen mensen enerzijds de pracht en biodiversiteit van het waterleven laten zien en anderzijds vertellen over de problemen rondom de vervuiling en beschadiging van de oceanen. De belangrijkste doelgroep van de Sea First Foundation zijn kinderen en jongeren omdat zij immers de toekomst zijn. De plastic vervuiling is één van de zes belangrijkste onderwerpen en daarnaast houden zij zich onder andere ook bezig met het dierenwelzijn en de visserij. Hier lees je meer over het goede werk van de Sea First Foundation. https://www.seafirst.org/

Het Zero Waste Project

Jessie en Nicky Kroon van ‘Het Zero Waste Project’ zijn in 2014 begonnen met hun zero waste levensstijl. Dit houdt in dat ze zo min mogelijk (plastic) afval proberen te produceren. Ze gaan op zoek naar alternatieven voor producten die plastic bevatten of in plastic verpakt zitten en laten om die reden bepaalde producten ook links liggen. In 2018 kwam hun boek waarin zij hun zero-waste reis beschrijven en handige tips en recepten geven. Op de website vind je leuke blogs, hotspots en andere tips. https://www.hetzerowasteproject.nl/

Bamboo Brush Society

Wist je dat dat we op deze wereld 5 biljoen plastic tandenborstels gebruiken per jaar? En dat er daarvan 2 biljoen op de vuilstort en in de zee belanden? Daarvan schrok Roger Nefkens zo erg dat hij The Bamboo Brush Society oprichtte. Ze verkopen, de naam zegt het al, tandenborstels gemaakt van bamboe. Inmiddels is de shop uitgebreid met bamboe wattenstaafjes, bamboe bestek en een roestvrijstalen tongschraper. Fantastisch dat Roger een specifiek alternatief biedt om plastic in de oceaan te verminderen. De producten van TBBS kun je hier vinden. https://thebamboobrushsociety.com/

Go Clean – De Liemers

Om maar aan te geven dat regionale impact net zo zinvol kan zijn als landelijk. Stichting Go Clean de Liemers heeft zich tot doel gesteld om Duiven binnen 10 jaar zwerfafvalvrij te maken. Onder zwerfafval verstaan we al het afval dat in onze leefomgeving NIET in een vuilnisbak, vuilcontainer, vuilniszak etc. is weggegooid. Door middel van samenwerken weten ze al jaren lokaal een grote impact te creëren. Hun laatste wapenfeit was de samenwerking met de Litterati app. Daarom registreren en taggen zij al het afval in de Litterati-app. Aan de veroorzakers van het zwerfafval kunnen ze dan laten zien: kijk, hier was het niet netjes. Door ons is het “opgeruimd, getagd en netjes”! Met die informatie geven zij het probleem terug aan de bronbestrijders.

Kijk snel op hun inspirerende website en sluit je aan.

https://gocleandeliemers.nl/

Lush

Vooruit dan maar, een bonus anti-plastic held. Lush is van oorsprong geen Nederlands bedrijf, maar heeft wel vestigingen in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den haag, Rotterdam en Den Bosch. Lush verkoopt verse, handgemaakte verzorgingsproducten. Een groot pluspunt is dat ze heel veel producten ‘naakt‘ verkopen. Voor je vreemde ideeën krijgt, dat houdt in dat deze producten zonder verpakking worden verkocht (; De vloeibare zepen en lotions zitten in potjes en flesjes die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic, waarvan een groot deel uit de winkels van Lush vandaan komt. Ze stimuleren klanten namelijk om de verpakkingen naar de winkel terug te brengen. Een mooie gesloten kringloop dus! Ga eens langs bij een van de winkels of kijk op de website. https://nl.lush.com/

Bij Retulp proberen we de plastic soep te verminder door roestvrijstalen waterflessen en mokken aan te bieden als alternatief. Een mooi product waar je de aarde ook nog eens blij mee maakt.

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke