Retulp Bio drinkfles Trashtag blog

Heb jij al gehoord van de #trashtag?

Via Facebook kwamen wij een nieuw fenomeen tegen, de ‘trashtag’, waar bij het draait om het opruimen van zwerfafval. Hartstikke goed natuurlijk! Hieronder leggen we uit wat deze challenge inhoudt maar vooral waarom we bij Retulp hopen dat dit soort goede initiatieven overbodig worden!

#trashtag

De ‘Trashtag Challenge’ is een trend die momenteel rondgaat op social media. Onder de #trashtag plaatsen mensen twee foto’s onder elkaar. Op de bovenste staat de btereffende persoon op een plek, bijvoorbeeld een strand, bos of berm, die zwaar vervuild is door zwerfafval. Op de tweede foto zie je diezelfde persoon omringd door vuilniszakken die gevuld zijn met het zwerfafval. De vervuilde plek is opgeruimd!

 

Internationaal succes

Na wat onderzoek blijkt de #trashtag geen nieuw fenomeen te zijn. Het Amerikaanse outdoor merk UCO lanceerde de term al in 2015, om mensen aan te moedigen om zwerfafval op te ruimen wat ze op hun hike of kampeertrip tegenkwamen. Maar afgelopen weekend werd de term pas wereldwijd bekend door gebruikers op Instagram en Reddit. Inmiddels zijn er al 24.000 berichten op Instagram geplaats met deze hashtag.

 

Voorkomen is beter dan recyclen

Laten wij beginnen met het feit dat dit soort initiatieven natuurlijk fantastisch zijn en applaus voor iedereen die meedoet, ook zonder # of social media. Afval hoort niet in de natuur, waar het dieren, planten en de mens kwaad kan doen. Helaas zijn de mensen die de handen uit de mouwen steken om het afval op te ruimen, hoogstwaarschijnlijk niet diezelfde mensen die het afval er in eerste instantie hebben neergegooid.

De oplossing ligt natuurlijk niet alleen bij het opruimen van het afval, maar vooral in het voorkomen er van. Het motto van Retulp is niet voor niets; Voorkomen is beter dan recyclen. Ook het opgeruimde afval moet verwerkt en vernietigd worden.

Wij juichen heel hard voor dit soort mooie initiatieven, maar hopen ook dat deze in de toekomst niet meer nodig zijn. En ondertussen nemen wij een vuilniszak mee op onze wekelijkse wandeling!