7 anti-plastic helden

Anti-plastic helden welke zich hard maken tegen de plastic soep.

Bij Retulp geloven wij in een wereld zonder wegwerpplastic en daarom zijn wij zo’n 5 jaar geleden begonnen met het aanbieden van roestvrijstalen alternatieven voor wegwerpplastics. Maar het probleem van de plastic soep is veel groter dan plastic flesjes en bekertjes. Gelukkig voeren wij de strijd tegen wegwerpplastic niet alleen en zetten een heleboel mensen en bedrijven zich hier iedere dag weer voor in. Hieronder zetten wij 7 Nederlandse anti-plastic helden in de spotlight.

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga, a.k.a. The Plastic Soup Surfer, gebruikt zijn surfboard (gemaakt van gerecycled plastic) als wapen tegen wegwerpplastic in zee. Vorig jaar maakte hij een echt statement door op zijn eigen surfboard in 8 dagen van de Seine naar de Rijn te surfen om daar de ‘World Clean-up Day’ te openen. Momenteel is hij bezig met een manifest waarin hij over een goede omgang met plastic zonder vervuiling betoogt. Hierin draait het enerzijds om recycling, maar ook om het voorkomen er van. Lees en steun hier het manifest!

plasticavengers.org/

Sea First Foundation

‘Education is the most powerful weapon to change the world’ sprak Nelson Mandela. Onderwijs als wapen is ook het uitgangspunt van de Sea First Foundation. Zij willen mensen enerzijds de pracht en biodiversiteit van het waterleven laten zien en anderzijds vertellen over de problemen rondom de vervuiling en beschadiging van de oceanen. De belangrijkste doelgroep van de Sea First Foundation zijn kinderen en jongeren omdat zij immers de toekomst zijn. De plastic vervuiling is één van de zes belangrijkste onderwerpen en daarnaast houden zij zich onder andere ook bezig met het dierenwelzijn en de visserij. Hier lees je meer over het goede werk van de Sea First Foundation.

https://www.seafirst.org/

Het Zero Waste Project

Jessie en Nicky Kroon van ‘Het Zero Waste Project’ zijn in 2014 begonnen met hun zero waste levensstijl. Dit houdt in dat ze zo min mogelijk (plastic) afval proberen te produceren. Ze gaan op zoek naar alternatieven voor producten die plastic bevatten of in plastic verpakt zitten en laten om die reden bepaalde producten ook links liggen. In 2018 kwam hun boek waarin zij hun zero-waste reis beschrijven en handige tips en recepten geven. Op de website vind je leuke blogs, hotspots en andere tips. https://www.hetzerowasteproject.nl/

Go Clean – De Liemers

Om maar aan te geven dat regionale impact net zo zinvol kan zijn als landelijk. Stichting Go Clean de Liemers heeft zich tot doel gesteld om Duiven binnen 10 jaar zwerfafvalvrij te maken. Onder zwerfafval verstaan we al het afval dat in onze leefomgeving NIET in een vuilnisbak, vuilcontainer, vuilniszak etc. is weggegooid. Door middel van samenwerken weten ze al jaren lokaal een grote impact te creëren. Hun laatste wapenfeit was de samenwerking met de Litterati app. Daarom registreren en taggen zij al het afval in de Litterati-app. Aan de veroorzakers van het zwerfafval kunnen ze dan laten zien: kijk, hier was het niet netjes. Door ons is het “opgeruimd, getagd en netjes”! Met die informatie geven zij het probleem terug aan de bronbestrijders.

Kijk snel op hun inspirerende website en sluit je aan.

https://gocleandeliemers.nl/

ZustainaBox

ZustainaBox is sinds 2019 al bezig de wereld een beetje duurzamer te maken. De oprichtster, Manon van Leeuwen, gooide haar leven om en ging geheel op groen. Ook haar boxen zitten vol green goodies die plantaardig, puur en plasticvrij zijn. Alle artikelen in de ZustainaBox hebben ook nog eens een heel goed verhaal. Wil jij jouw duurzame leven starten, dan is de starterskit een ideale box om mee te beginnen. Een box met alledaagse producten, maar dan goed voor het milieu en dus ook goed voor jou! Neem gauw een kijkje op hun website.

https://zustainabox.nl/

Bamboo Brush Society

Wist je dat dat we op deze wereld 5 biljoen plastic tandenborstels gebruiken per jaar? En dat er daarvan 2 biljoen op de vuilstort en in de zee belanden? Daarvan schrok Roger Nefkens zo erg dat hij The Bamboo Brush Society oprichtte. Ze verkopen, de naam zegt het al, tandenborstels gemaakt van bamboe. Inmiddels is de shop uitgebreid met bamboe wattenstaafjes, bamboe bestek en een roestvrijstalen tongschraper. Fantastisch dat Roger een specifiek alternatief biedt om plastic in de oceaan te verminderen. De producten van TBBS kun je hier vinden.

https://thebamboobrushsociety.com/

Lush

Vooruit dan maar, een bonus anti-plastic held. Lush is van oorsprong geen Nederlands bedrijf, maar heeft wel vestigingen in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Den haag, Rotterdam en Den Bosch. Lush verkoopt verse, handgemaakte verzorgingsproducten. Een groot pluspunt is dat ze heel veel producten ‘naakt‘ verkopen. Voor je vreemde ideeën krijgt, dat houdt in dat deze producten zonder verpakking worden verkocht (; De vloeibare zepen en lotions zitten in potjes en flesjes die gemaakt zijn van 100% gerecycled plastic, waarvan een groot deel uit de winkels van Lush vandaan komt. Ze stimuleren klanten namelijk om de verpakkingen naar de winkel terug te brengen. Een mooie gesloten kringloop dus! Ga eens langs bij een van de winkels of kijk op de website.

https://nl.lush.com/

Bij Retulp proberen we de plastic soep te verminder door roestvrijstalen waterflessen en mokken aan te bieden als alternatief. Een mooi product waar je de aarde ook nog eens blij mee maakt.