KINDEREN ZIJN DE TOEKOMST

Investeren in kinderen, is investeren in de toekomst. Duurzaam opvoeden is de oplossing.

Klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Met het oog op de plastic soep, de toenemende bosbranden en heftige stormen, lijkt het logisch dat niet alleen wij, maar ook de volgende generatie hier verandering in moet brengen. Je kinderen duurzaam opvoeden is dus belangrijk voor de toekomst van je kind én de aarde.

Wat is duurzaam opvoeden?

Bij duurzaam opvoeden gaat het erom dat je je kind bewust laat worden over jou keuzes omtrent het milieu. En door ze het goede voorbeeld te geven. Natuurlijk is het duurzaamheid een veelomvattend begrip en weet je soms niet waar je moet beginnen.

Ook Retulp is zich hier bewust van, daarom hebben we voor nu hebben enkele simpele tips:

4 tips voor een duurzame opvoeding

Ga eens voor een vegetarische maaltijd

Jaren geleden was het bijna not done als je geen vlees at. Gelukkig is dat voorbij en kijken mensen er niet meer raar van op. Vlees is namelijk enorm belastend voor het milieu en je maakt al een verschil als je een of twee keer in de week voor een vegetarische maaltijd kiest. Het is dus belangrijk om kinderen te leren dat een maaltijd ook lekker is als er géén vlees in zit. Ruil bijvoorbeeld eens de kipburger in voor een vegetarische variant en vraag na afloop of ze doorhadden dat het geen echt vlees was. Wedden dat ze niks door hadden? De alternatieven zijn tegenwoordig zo goed dat je de smaak vlees niet eens hoeft te missen.

Goede gewoontes

Leer je kinderen dat water uit de kraan net zo lekker is als dat uit een plastic flesje. Door zelf een herbruikbare drink- of thermosfles te gebruiken geef je het goede voorbeeld aan anderen en laat je zien dat eenmalig gebruik van plastic schandalig is. Geef bijvoorbeeld de lunch mee in een leuke lunchbox in plaats van een plastic zakje en ga voor een beker met drinken in plaats van een klein pakje. Tegenwoordig zijn er ook herbruikbare rietjes in allerlei kleuren en materialen, véél leuker dan de plastic variant.

Maar ook het recyclen van afval en het pakken van de fiets in plaats van auto zijn allemaal gewoontes die hoogstwaarschijnlijk zullen worden overgenomen door kinderen.

Ga voor kwaliteit

Probeer voor kwaliteit te kiezen als je bijvoorbeeld speelgoed koopt. Plastic schepjes en zandvormpjes zijn goedkoop, maar gaan ook snel kapot en zijn bovendien slecht voor het milieu. Kies voor speelgoed dat van hout of andere duurzame materialen is gemaakt.

Duurzaam vermaak

Laat eens een filmpje zien van Greta Thunberg of zoek andere leuke filmpjes over duurzaamheid. Zo kan je laten zien dat je inzetten voor een schoner milieu en duurzaam leven helemaal niet suf is. Het is echter wel belangrijk dat je filmpjes uitzoekt die aansluiten bij de leeftijd van je kind. Laat dan ook geen filmpjes over dierenleed zien maar maak bijvoorbeeld een uitstapje naar de kinderboerderij of dierentuin. Dit heeft een positieve invloed op kinderen.

Duurzaam opvoeden hoeft dus echt niet moeilijk te zijn, maar met enkele kleine veranderingen maak jij al het verschil.

Antwoord eerlijk op vragen over het milieu, maar altijd positief. Het is namelijk hun toekomst.