Mei Plasticvrij

Dat was ‘m bijna weer! Elk jaar staat mei in het teken van plastic. Een goed initiatief, juist daarom geeft Retulp simpele tips om niet alleen in mei, maar ook de rest van het jaar minder plastic te gebruiken.

We weten inmiddels allemaal dat plastic afval een wereldwijd probleem is en het de dieren en natuur in gevaar brengt. Echter worden er nog elke minuut 1 miljoen (!) plastic waterflessen gekocht en komt er elke minuut één vrachtwagen vol plastic afval in de oceanen terecht. (Info.meiplasticvrij.be)

Genoeg reden om er nu mee te beginnen, of om er mee door te gaan natuurlijk. Uit onze ervaring blijkt echter dat plastic-vrij leven moeilijker is dan verwacht, daarom geven wij 4 simpele tips:

4 tips om plastic-vrij(er) te leven

Tip 1: Refuse single-use

Makkelijk gezegd én makkelijk gedaan! Ruil om te beginnen je plastic flesje in voor een herbruikbare drinkfles, zo draag je niet alleen bij aan het terugdringen van eenmalig gebruik van plastic, maar zorg je ook nog eens wat beter voor jezelf. Het water in plastic flesjes bevat namelijk 50% meer microplastics dan kraanwater, niet iets wat je binnen wilt krijgen.

Ook kun je wegwerp bekers weigeren door je eigen thermosfles te gebruiken, plastic tasjes weigeren door voortaan een herbruikbare tas mee te nemen voor boodschappen en je lunch te verpakken in een herbruikbare lunchbox. Zo zijn er nog talloze alternatieven voor wegwerp plastic.

Tip 2: Wees voorbereid

Wees altijd voorbereid als je onderweg bent. Neem naast je herbruikbare fles en tas ook je eigen bestek en herbruikbare rietje mee. Zo kun je plastic varianten weigeren als daar geen alternatieven voor zijn, en maak je gelijk een statement.

Tip 3: Leef bewust

Het zijn de standaard tips die toch het verschil maken. Probeer eens wat vaker naar alternatieven te zoeken. Koop bijvoorbeeld je groente en fruit bij de groenteboer of op de markt. Koop producten in grote verpakkingen in plaats van kleine, zo hoef je niet voor elke maaltijd een nieuwe verpakking te kopen. Kies voor producten, zoals schoonmaakmiddelen, in een navul verpakking. Of koop producten die helemaal niet in plastic verpakt zijn, zoals de shampoo bars van Nature box en Happy soap.

En als je toch plastic verpakkingen koopt; scheid het afval dan goed en recycle zoveel mogelijk.

Tip 4: Voer actie!

Al tientallen jaren worden er reclames uitgezonden dat een beter milieu bij jezelf begint. Grote bedrijven verschuilen zich achter het idee dat zij alleen maar leveren wat de consumenten vragen. Maar zodra er weinig tot geen alternatieven voor de in plastic verpakte producten zijn kunnen de consumenten niet het enige probleem zijn. In werkelijkheid moet er ook verandering komen bij de grootste plastic vervuilers zoals Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé en Unilever die elk jaar weer méér nieuw plastic produceren, terwijl volgens hun een circulaire economie de oplossing is.

Wij kunnen daar verandering in brengen door als consumenten het voortouw te nemen en het draagvlak te creëren wat nodig is om de bedrijven in te laten zien dat het zo niet langer kan.

Een kijk tip op BNNVARA is ‘Pak de Macht: De plastic scam’. Tim Hofman belicht in deze aflevering het plastic probleem op een activerende manier.

Drie redenen voor mooie duurzame flessen met eigen logo en een goed verhaal:

  1. Goed voor jezelf, goed voor een ander en goed voor de planeet;
  2. Scherpe all-in prijzen zonder onverwachte bijkomende kosten met vooraf digitale drukproef;
  3. Snelle levertijd van 8 tot 10 werkdagen en eenvoudig bestellen in 3 stappen. Ontwerp hier je eigen fles met onze configurator. Kies een fles en klik vervolgens op ‘ontwerp je eigen…’

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?