Microplastics

Microplastics, een woord dat we de laatste tijd steeds vaker horen. En laten we maar gelijk met de deur in huis vallen; niet in positieve zin. Microplastics beginnen een duidelijk probleem te worden voor het milieu en de volksgezondheid. Tijd dus om te proberen deze bron van vervuiling tegen te gaan. En dat kan! Want uit een recent onderzoek van TNO is gebleken dat een reductie van 70% zeker haalbaar is!

Misschien eerst even een korte uitleg wat microplastics zijn. Microplastics ontstaan bij het vergaan van plastic. Uiteraard vergaat plastic bijna niet, maar over een heel lange tijdspanne breekt het wel langzaam af in hele kleine deeltjes. Dit zijn alle stukjes die kleiner zijn dan een halve centimeter, maar vaker nog zijn ze niet eens zichtbaar met het blote oog. Daarnaast worden microplastics ook toegevoegd aan een heleboel producten voor dagelijks gebruik. Denk hierbij aan verzorgingsproducten zoals scrub crĆØmes. Bij gebruik spoelen de microdeeltjes met het afvalwater weg en belanden uiteindelijk in onze oceanen. De grootste bronnenĀ  van microplastics in Nederland zijn overigens autobanden, landbouwplastic en verpakkingen!

Het vervelende van microplastics is dat ze echt overal in het milieu terecht komen. Niet alleen in de oceanen. De grootste hoeveelheden microplastics vind je in de bodem. Maar ook in onze lichamen worden ze al aangetroffen. Dit kan zorgen voor gezondheidsproblemen, dus belangrijk om hier iets aan te doen.

De allereerste actie die jij als consument kan ondernemen is ā€˜Refuseā€™. Dit betekent het weigeren van overtollig verpakkingsmateriaal.Ā  Dit betekent dus ook die wegwerpbeker onderweg weigeren en je eigen mok meenemen. Je lunch voortaan niet meer in een plastic zakje mee naar het werk nemen, maar in een duurzame lunchbox. Door deze kleine verandering in jouw routine bespaar je op jaarbasis al een heleboel onnodige plastics! En kom je niet onder het gebruik van plastic uit, kies dan voor statiegeld of zorg dat je goed recyclet.

Wil je voorkomen dat je microplastics op jeĀ  huid smeert, dan is er een app die je kan downloaden en waar je al je producten mee kan scannen: beat the microbead . Hiermee kun je elk product al in de winkel scannen en dan kiezen voor een product zonder microplastics! Door dit soort keuzes te maken dwingen we uiteindelijk producenten van verzorgingsproducten om hun producten aan te passen!

En misschien denk je dat als jij je gedrag aanpast en met je duurzame beker op pad gaat dat je maar een druppel op de gloeiende plaat bent. Maar, wees je ervan bewust dat vele druppels water uiteindelijk wel een gat in een steen kunnen maken. Jouw voorbeeld kan een ander inspireren om ook een steentje bij te dragen. En voor je het weet is die ene druppel een oceaan geworden!

Retulp’s missie tegen microplastics

Door het aanbieden van stijlvolle, duurzame alternatieven, motiveert Retulp individuen om hun dagelijkse gewoonten te veranderen en actief deel te nemen aan het beschermen van onze planeet. Onze producten zijn ontworpen om het gebruik van wegwerpplastic, zoals plastic verpakkingen en verzorgingsproducten die microplastics bevatten, te verminderen. Door het kiezen voor Retulp help je niet alleen mee aan het verminderen van plastic afval, maar draag je ook bij aan een gezonder milieu en uiteindelijk een gezondere jij. Sluit je aan bij onze missie, kies voor duurzaam en maak met Retulp het verschil in de strijd tegen microplastics. Samen werken we aan een schoner milieu en een gezondere toekomst voor ons allemaal.