Plastic in de oceaan

Meer plastic in de oceaan dan vis

Meer dan 100.000 zeedieren sterven elk jaar door plastic vervuiling. Als we zo doorgaan, zal er in 2050 meer plastic in de oceaan zijn dan vis. De enorme kolken plastic afval die zichtbaar zijn op het zeeoppervlak, vertegenwoordigen slechts het topje van de ijsberg. Wat eronder ligt, zijn massa’s microplastic die gemakkelijk door zeedieren worden opgenomen en onmogelijk te verwijderen zijn. Maar jij kan helpen dit tegen te gaan, vandaag nog!

Plastic vervuiling

Plastic vervuiling is de ophoping van plastic afval in de natuur en de oceaan. Het beïnvloedt de natuur en de leefomgeving van wilde dieren. Indirect wordt ook onze eigen gezondheid beïnvloed. Plastic kan niet biologisch worden afgebroken, waardoor het afval zich opbouwt en giftige stoffen afgeeft. Plastic wordt bijna overal in gebruikt en beland hierbij vaak op plekken waar het niet thuishoort. Door het grote gebruik van wegwerpplastic zal deze afvalberg alleen nog maar verder toenemen.

De oceaan en zeedieren

Per jaar komt ongeveer 8 miljoen ton plastic in de zee terecht. Van het noordpoolgebied tot het zuidpoolgebied, geen enkele hoek van de oceaan is onaangetast door dit wereldwijde probleem. Dit plastic veroorzaakt grote schade aan talloze zeevogels en zeedieren door verstrikking of vergiftiging. Kleine stukjes plastic worden namelijk als voedsel gezien door vissen, schildpadden, vogels en andere zeedieren.  Dit zorgt voor ernstig letsel en heeft vaak de dood tot gevolg. Daarnaast leidt dit tot chemische besmetting van de vis die wijzelf eten. Na verloop van tijd breekt het plastic materiaal niet biologisch af, maar zal in kleine deeltjes breken die bekend staan als microplastics, die door kleine zeedieren worden opgegeten en zo in de voedselketen terechtkomen.

Walvis kalf vergiftigd door de met plastic aangetaste moedermelk.

Zeehonden raken verstrikt in netten.

Schildpadden verwarren plastic zakjes met kwallen.

Wat kan je samen met Retulp hier aan doen?

Retulp zet zich in voor een betere wereld door alternatieven voor wegwerpplastic aan te bieden en zo de plasticsoep tegen te gaan. Door nee te zeggen tegen single-use plastic belandt er minder plastic in de natuur en de oceanen, wat zorgt voor minder vervuiling. Kies voortaan voor een herbruikbare drinkfles, thermosfles of lunchbox om ook een steentje bij te dragen. Doordat jij je drinkfles vaker gebruikt wordt er minder plastic geproduceerd wat jaarlijks tientallen disposables per persoon bespaard. Bovendien doneert Retulp 1000x de inhoud van de fles aan schoondrinkwater aan derdewereldlanden! Help dus de plastickraan dicht te draaien en de drinkwaterkraan weer open te zetten. Op deze manier is Retulp goed voor jezelf, een ander en de planeet.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?