Plastic in voedsel

Wist je dat honderden soorten zeedieren plastic in hun maag hebben?

Inmiddels drijft er al meer dan 150 miljoen toen plastic in de oceanen rond. Naar schatting komt hier ieder jaar 4,8 tot 12,7 miljoen ton bij. De oceaan zit dus vol met plastic: aan de kust, in het water of op de bodem, je komt het overal tegen. Hiervan bestaat bijna de helft van het plastic uit plastic voor eenmalig gebruik: wegwerpplastic. Per minuut belandt er dan ook een vuilniswagen aan plastic afval in zee. Hiervan staan plastic flessen, doppen en deksels op nummer 1 als grootste vervuiler. Het plastic breekt af in kleine stukjes, waardoor de oceaan veranderd in een plastic soep.

Plastic in de voedselketen

Naast dat veel dieren verstrikt raken in plastic, wordt het ook als voedsel gezien. Het plastic in de oceaan breekt namelijk af in microplastics. Deze microplastics in de oceaan worden gegeten door kleine zeedieren, die op hun beurt weer worden gegeten door grotere zeedieren. Op deze manier wordt het plastic doorgegeven. Dit is een continu proces waardoor het plastic zich ophoopt in de voedselketen. Ook kleine vissen en schelpdieren bevatten namelijk plastic, die weer door ons worden opgegeten. Er is uit onderzoek gebleken dat er microplastics zijn gevonden in 114 soorten zeedieren, waarvan meer dan de helft op ons bord belandt.

Schade aan dieren

De microplastics die worden opgegeten zijn niet alleen schadelijk voor zeedieren, maar ook voor schildpadden en vogels. Het veroorzaakt namelijk een verstopping in het spijsverteringskanaal en stilt de honger. Dit zorgt ervoor dat het eetgedrag wordt veranderd, wat nadelig is voor de groei en voortplanting van de dieren. Het plastic kan namelijk niet goed verteerd worden, waardoor vele dieren sterven van de honger. In een maag vol onverteerbaar plastic, past namelijk geen eten meer. Jaarlijks overlijden er dan ook meer dan 100.000 zeedieren aan plastic. Wetenschappers schatten dan ook in dat al 1 op de 3 schildpadden en meer dan de helft van de walvissen plastic heeft ingeslikt.

Plastic in onze maag

Via zeedieren en zeevruchten krijgen wij mensen uiteindelijk dus ook hoeveelheden microplastics binnen. Het zit niet alleen in ons eten, maar we krijgen het ook binnen via het water uit plasticflesjes of uit de lucht die we inademen. Zonder dat je het door hebt, krijg je dus veel stukjes plastic binnen.

Gelukkig zijn er simpele oplossingen om deze hoeveelheid te verminderen. Dit kan worden verminderd door je levensstijl te veranderen. Dit kan door minder plastic te gebruiken en ook door bijvoorbeeld kraanwater te drinken in plaats van water uit plastic flessen. Uit onderzoek is gebleken dat je per jaar zo’n 90.000 microplastics via water uit plastic flesjes binnenkrijgt. Kies dus voor kraanwater uit een herbruikbare drinkfles. Op deze manier zorg je ervoor dat je zelf minder plastic binnen krijgt en draag je bovendien bij aan vermindering van plastic in de oceanen.

De plastic soep tegen gaan

Retulp zet zich in om de hoeveelheid plastic in de oceaan te verminderen. Dit wordt enerzijds gedaan door bij de dragen aan het opruimen ervan via Club Kakatua. Anderzijds worden er herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic aangeboden. 1 plastic flesje heeft namelijk een levensduur van 450 jaar. Door voor herbruikbare producten te kiezen help je dus mee de plastic soup te verkleinen. Het is dus erg belangrijk het belang van een plastic vrije zee onder de aandacht te brengen. Op deze manier kunnen de bergen aan wegwerpplastic worden verminderd. Ga voortaan ook voor herbruikbare producten. No excuse for single use!