plastic soep tegen gaan met herbruikbare drinkflessen

Retulp wil ervoor zorgen dat het plastic afval in de natuur en in de oceanen sterk vermindert. De plastic soep breidt zich namelijk nog steeds uit. Wij geloven dat de eerste stap is om te zorgen dat er minder plastic weggegooid wordt. Voorkomen is nog beter dan recyclen!

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. De zogenaamde ‘ plastic soep ‘. Door verwering, zonlicht en golfslag valt dit plastic uit elkaar in kleine stukjes. Dit leidt tot ernstige vervuiling. De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron.

Plastic verteert niet langs biologische weg. Ook komen er giftige stoffen uit plastic vrij. Allerlei dieren die in of van de zee leven, zelfs het kleine plankton, zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Dit is voor hen dodelijk. Ook dringt het vaak giftige afval onze voedselketen binnen. Het overgrote deel van deze verontreiniging is afkomstig van het land. Plastic afval dat niet in een afvalverwerkingssysteem terechtkomt, bijvoorbeeld omdat het niet in een afvalbak is gegooid, zoekt een weg naar zee via rivieren en andere waterwegen. Ook is het plastic afval op het land zeer schadelijk voor dieren en de natuur.

Enkele feiten:

  • Ongeveer 80% van het afval dat rondzwerft in zeeën en oceanen is afkomstig van land.
  • Dagelijks verdwijnen er gigantische hoeveelheden plastic in de oceanen via straten, sloten, rivieren en zee.
  • Wereldwijd wordt slechts 1% van al dit plastic gerecycled.
  • Zo’n 50% van al het plastic wordt direct na gebruik weggegooid.
  • In de vijf grote oceaangebieden waar al dit plastic zich concentreert, is soms wel 36x meer plastic aanwezig dan plankton.
  • Veel zwerfafval vind je op parkeerplaatsen, in de bermen langs snelwegen en in recreatiegebieden.
  • Jongeren, verkeersdeelnemers en recreanten zijn grote vervuilers.
  • Zo’n 36% van alle consumptievissen bevat plastic.
  • Het plastic komt uiteindelijk via zeeleven en vogels ook in onze voedselketen terecht.
  • Ongeveer 1.000.000 zeevogels en 100.000 zeezoogdieren worden jaarlijks gedood door het plastic in onze oceanen.

De plastic waterfles is een belangrijke milieuvervuiler.

Naast hergebruik willen wij het gebruik van kraanwater als een gezond, voordelig en milieuvriendelijk alternatief voor water verpakt in plastic (wegwerp)flessen stimuleren. Kraanwater is in Nederland de goedkoopste dorstlesser en ontzettend gezond. De Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren kraanwater van superieure kwaliteit. Wanneer we meer gebruikmaken van kraanwater in plaats van gebotteld water wordt het verplaatsen van plastic waterflessen van een land naar andere landen overbodig. Wanneer wij allemaal meer kraanwater drinken in plaats van gebotteld water, scheelt dit een onnodige opeenstapeling van honderden wegwerpplastic waterflesjes per dag.