Feiten over het plasticsoep probleem

Augustus 2022 en het plasticprobleem blijft maar groeien. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat dit echt een enorm probleem is en als we zo doorgaan alleen maar een groter probleem gaat worden. Retulp spant zich al jaren in voor de strijd tegen plastic soep. De redenen waarom zullen we nog eens uiteenzetten aan de hand van een aantal plasticsoepfeiten.

Want wist je bijvoorbeeld dat er elke minuut gewoon een vrachtwagen vol aan plastic afval in onze oceanen wordt gedumpt? Ja dat lees je goed: een vrachtwagen vol…elke minuut. Dat komt neer op bijna 9 miljoen ton plastic per jaar aldus wetenschappers van de universiteit van Georgia. En dan zou je denken dat met alle informatie van nu het toppunt wel bereikt is. Helaas is niets minder waar. De verwachting is namelijk dat we in 2050 dit probleem 4 x  zo groot hebben gemaakt dan dat het nu is.

De impact op zowel flora als fauna is enorm. Niet alleen voor meer dan 700 soorten zeedieren die te lijden hebben onder deze plasticsoep. Het kan ook grote gevolgen hebben voor al het leven op het land. De resultaten van een onderzoek van de University of California tonen namelijk aan dat plastic soep een soort vehikel voor ziektekiemen is. Bacteriën, virussen en schimmels gebruiken plastics om zich verder te verspreiden in de oceanen. Maar ook op plaatsen op het land waar deze normaal niet voor zouden komen.

Nog meer plasticsoepfeiten! Deze ziekteverwekkers laten zich lekker meevoeren op de microplastics die op het water drijven. Die microplastics bestaan deels uit uit elkaar gevallen plastic afval en deels uit microplastics die afkomstig zijn uit onze wasmachines en cosmetica. Denk hierbij aan het wassen van synthetische kleding en het gebruik van bijvoorbeeld scrubs met kleine plastic bolletjes erin. De deeltjes die naar beneden zakken in de oceanen komen terecht in filtervoeders als oesters en mosselen.  Deze krijgen daarmee dus ook deze parasieten binnen, die dan vervolgens weer bij de liefhebber op het bord kunnen belanden.

Dit waren slechts een paar van de meest actuele plasticsoepfeiten. Voor Retulp zijn deze plasticsoepfeiten reden te meer om ons nog sterker te maken in de strijd tegen plastic soep. In onze blog over Club Kakatua lees je hoe we dat praktisch doen. Jij kan ons helpen in deze strijd door bijvoorbeeld zo’n fijne Mission Edition fles te kopen en vooral ook altijd te gebruiken in plaats van weer een nieuw plastic flesje te kopen. De RVS flessen drinken niet alleen lekkerder dan een plastic flesje, ze houden je watertje ook nog eens veel beter koel!

Bekijk de Mission Edition producten.

En bekijk de de volgende pagina voor nog meer plasticsoepfeiten.