Stoppen voor zwerfafval

Plogging is de nieuwe trend uit Zweden. Wat je nodig hebt? Hardloopschoenen, een vuilniszak en (een beetje) conditie, om mee te beginnen. (;

Plocka
Het woord ‘plogging’ is een samenvoeging van het Zweedse woord ‘plocka’, wat oppakken betekent, en ‘jogging’. In Zweden is deze trend in 2016 begonnen en het ploggen vindt nu ook grond in Nederland. Instagram staat vol met foto’s van hardlopers die op hun ronde zwerfvuil oprapen onder het mom van #plogging.

Plogging in Nederland
In Nederland ontstaan er steeds meer initiatieven rondom ‘plogging’. Stichting Go Clean heeft in samenwerking met de Gemeente Duiven en Westervoort een eigen plogging event georganiseerd, op zaterdag 25 augustus. Daarbij hebben zij  al hardlopend zoveel mogelijk zwerfvuil opgeraapt uit het Horsterpark. Retulp sponsorde drinkflessen als bedankje voor de vrijwilligers.

Registreer je afval
Ook Litterati begint populairder te worden in Nederland. In deze mobiele app kun je het zwerfafval wat je tegenkomt registreren om zo in kaart te brengen wat voor soort afval zich waar bevindt. In San Francisco heeft dit ervoor gezorgd dat de belasting op sigaretten verhoogd werd nadat bleek dat deze voor veel zwerfvuil zorgden. Na registratie in de app is op een school in California een verbod gekomen op rietjes omdat deze overal rond de school op straat terecht kwamen.

‘Maar ligt de oplossing in het opruimen en schoonhouden, of bij de productie in eerste instantie? Zijn de producenten niet (voor een groot deel) verantwoordelijk?’

Voorkomen is beter dan genezen (of recyclen)
Dit zijn goede trends en initiatieven, want zwerfafval schaadt de natuur en is zo onnodig! Maar ligt de oplossing in het opruimen en schoonhouden, of bij de productie in eerste instantie? Zijn de producenten niet (voor een groot deel) verantwoordelijk? Ik vraag me af wat het resultaat van statiegeld op blikjes zou zijn.

Wanneer mijn opa en ik vroeger gingen wandelen in het bos, namen we standaard een plastic zak mee. Al het afval wat we onderweg tegenkwamen werd opgeraapt en in de zak gestopt. Hardlopen is aan mij niet echt besteed, maar ik denk dat ik toch wat bewuster ga wandelen voortaan en een vuilniszak meeneem. Alle kleine beetje helpen, toch? Ondertussen blijf ik hopen dat we ons bewuster worden van single-use plastics en deze niet als zwerfafval eindigen.

Bronnen:
www.voordewereldvanmorgen.nl
www.trouw.nl

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke