Stoppen voor zwerfafval

Plogging is de nieuwe trend uit Zweden. Wat je nodig hebt? Hardloopschoenen, een vuilniszak en (een beetje) conditie, om mee te beginnen. (;

Plocka
Het woord ‘plogging’ is een samenvoeging van het Zweedse woord ‘plocka’, wat oppakken betekent, en ‘jogging’. In Zweden is deze trend in 2016 begonnen en het ploggen vindt nu ook grond in Nederland. Instagram staat vol met foto’s van hardlopers die op hun ronde zwerfvuil oprapen onder het mom van #plogging.

Plogging in Nederland
In Nederland ontstaan er steeds meer initiatieven rondom ‘plogging’. Stichting Go Clean heeft in samenwerking met de Gemeente Duiven en Westervoort een eigen plogging event georganiseerd, op zaterdag 25 augustus. Daarbij hebben zij  al hardlopend zoveel mogelijk zwerfvuil opgeraapt uit het Horsterpark. Retulp sponsorde drinkflessen als bedankje voor de vrijwilligers.

Registreer je afval
Ook Litterati begint populairder te worden in Nederland. In deze mobiele app kun je het zwerfafval wat je tegenkomt registreren om zo in kaart te brengen wat voor soort afval zich waar bevindt. In San Francisco heeft dit ervoor gezorgd dat de belasting op sigaretten verhoogd werd nadat bleek dat deze voor veel zwerfvuil zorgden. Na registratie in de app is op een school in California een verbod gekomen op rietjes omdat deze overal rond de school op straat terecht kwamen.

‘Maar ligt de oplossing in het opruimen en schoonhouden, of bij de productie in eerste instantie? Zijn de producenten niet (voor een groot deel) verantwoordelijk?’

Voorkomen is beter dan genezen (of recyclen)
Dit zijn goede trends en initiatieven, want zwerfafval schaadt de natuur en is zo onnodig! Maar ligt de oplossing in het opruimen en schoonhouden, of bij de productie in eerste instantie? Zijn de producenten niet (voor een groot deel) verantwoordelijk? Ik vraag me af wat het resultaat van statiegeld op blikjes zou zijn.

Wanneer mijn opa en ik vroeger gingen wandelen in het bos, namen we standaard een plastic zak mee. Al het afval wat we onderweg tegenkwamen werd opgeraapt en in de zak gestopt. Hardlopen is aan mij niet echt besteed, maar ik denk dat ik toch wat bewuster ga wandelen voortaan en een vuilniszak meeneem. Alle kleine beetje helpen, toch? Ondertussen blijf ik hopen dat we ons bewuster worden van single-use plastics en deze niet als zwerfafval eindigen.

Bronnen:
www.voordewereldvanmorgen.nl
www.trouw.nl