Plastic op festivals - Retulp

Plastivals: Anti-plastic trends tijdens het festivalseizoen

Onze Retulper Lianne bezocht vorig weekend het Castlefest, een vierdaags fantasy festival in de Bollenstreek. Het viel haar op dat het hele festival vrijwel plastic vrij is. Bezoekers nemen een herbruikbare fles voor water mee (en er zijn genoeg tappunten om deze bij te vullen), je krijgt je eten op een papieren bordje met houten bestek en je biertje wordt getapt in een stenen mok. Daar worden wij natuurlijk erg blij van!

 

Wat is er gaande omtrent plastic in festivalland? Wij zochten het op:

 

  • In de Amsterdamse Gemeenteraad is een voorstel aangenomen om vanaf 2020 geen single-use plastics (zoals wegwerpbekers, rietjes en confetti) meer te gebruiken op festivals en evenementen.
  • Het bekende Glastonbury-festival in Engeland heeft een project gestart met als doel een verbod op plastic bekers flesjes op het hele terrein in 2019. Als alternatief bieden ze herbruikbare RVS flessen en bekers, met watertappunten op het festival.
  • ‘Leave nothing but sandcastles‘ is de slogan van Surfana, een Nederlands surffestival in Bloemendaal. Ze organiseren zero-waste clinics en op het hele festivalterrein wordt geen single-use plastic gebruikt.
  • DGTL festival heeft zich als doel gesteld om in 2020 een zero-waste festival te worden, en daar zijn ze hard naar op weg. Er worden geen wegwerpbekers gebruikt maar zoveel mogelijk composteerbare materialen.
  • Veel festivals, waaronder Ubuntu, participeerden aan #Meiplasticvrij door geen wergwerpbekers uit te geven op de terreinen.
  • Hoewel voorkomen altijd beter is dan recyclen, waarderen wij het inititatief van Tomorrowland. Met de meer dan 500 kg plastic dat verzameld is tijdens de editie van vorig jaar, zijn zitbanken gemaakt door middel van 3D-printers.

 

Festivaltip: Op de kleinschaligere festivals kun je gerust je eigen fles meenemen, kies bijvoorbeeld voor de mooie stalen Urban, verkrijgbaar vanaf €18,95.

 

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers tijdens je bedrijfsevenement of feest? Retulp bedrukt bijvoorbeeld een metalen drinkfles al vanaf €7,95.

 

 

Bronnen:

www.bedrock.nl

www.theguardian.com

www.plasticsoupfoundation.org