Plastic op festivals - Retulp

Plastivals: Anti-plastic trends tijdens het festivalseizoen

Onze Retulper Lianne bezocht vorig weekend het Castlefest, een vierdaags fantasy festival in de Bollenstreek. Het viel haar op dat het hele festival vrijwel plastic vrij is. Bezoekers nemen een herbruikbare fles voor water mee (en er zijn genoeg tappunten om deze bij te vullen), je krijgt je eten op een papieren bordje met houten bestek en je biertje wordt getapt in een stenen mok. Daar worden wij natuurlijk erg blij van!

 

Wat is er gaande omtrent plastic in festivalland? Wij zochten het op:

 

  • In de Amsterdamse Gemeenteraad is een voorstel aangenomen om vanaf 2020 geen single-use plastics (zoals wegwerpbekers, rietjes en confetti) meer te gebruiken op festivals en evenementen.
  • Het bekende Glastonbury-festival in Engeland heeft een project gestart met als doel een verbod op plastic bekers flesjes op het hele terrein in 2019. Als alternatief bieden ze herbruikbare RVS flessen en bekers, met watertappunten op het festival.
  • ‘Leave nothing but sandcastles‘ is de slogan van Surfana, een Nederlands surffestival in Bloemendaal. Ze organiseren zero-waste clinics en op het hele festivalterrein wordt geen single-use plastic gebruikt.
  • DGTL festival heeft zich als doel gesteld om in 2020 een zero-waste festival te worden, en daar zijn ze hard naar op weg. Er worden geen wegwerpbekers gebruikt maar zoveel mogelijk composteerbare materialen.
  • Veel festivals, waaronder Ubuntu, participeerden aan #Meiplasticvrij door geen wergwerpbekers uit te geven op de terreinen.
  • Hoewel voorkomen altijd beter is dan recyclen, waarderen wij het inititatief van Tomorrowland. Met de meer dan 500 kg plastic dat verzameld is tijdens de editie van vorig jaar, zijn zitbanken gemaakt door middel van 3D-printers.

 

Festivaltip: Op de kleinschaligere festivals kun je gerust je eigen fles meenemen, kies bijvoorbeeld voor de mooie stalen Urban, verkrijgbaar vanaf €18,95.

 

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers tijdens je bedrijfsevenement of feest? Retulp bedrukt bijvoorbeeld een metalen drinkfles al vanaf €7,95.

 

 

Bronnen:

www.bedrock.nl

www.theguardian.com

www.plasticsoupfoundation.org

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke