Wereld Natuur Fonds – WWF

Omdat plastic niet biologisch kan afbreken, blijft het jarenlang rondzwerven en valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Door al die kleine deeltjes veranderen de oceanen in een plastic soep. Elk jaar sterven er miljoenen dieren door plastic omdat ze erin verstrikt raken of het binnen krijgen. Dat moet en kan anders.

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigt. Dat is de alarmerende conclusie van het Wereld Natuur Fonds.

Vooral kwetsbare natuur zoals koraalriffen en mangrovebossen lijden er zwaar onder. Uit het overzichtsrapport blijkt dat in mariene gebieden, met een oppervlakte vergelijkbaar met alle EU-landen, de ecologische grenzen van microplasticconcentraties tegen het eind van deze eeuw zullen zijn overschreden. Geschat wordt dat 90% van de zeevogels en 52% van de zeeschildpadden plastic binnen heeft gekregen. Dit varieert van stukjes plastic in de maag, plasticafval dat om de nek van een dier vastzit tot weekmakers in het bloed. Ook cruciale ecosystemen zoals koraalriffen en mangroves lopen groot gevaar door vervuiling.

WWF