Festivals en plastic bekers

Festivals en plastic bekers

In Nederland worden jaarlijks 700 festivals georganiseerd die bij elkaar wel 21 miljoen bezoekers trekken. Helaas zorgt dit ook voor enorm veel afval. Per persoon blijft er gemiddeld 2,33 kilogram afval achter op het festivalterrein. Op festivals worden honderden miljoenen plastic wegwerpbekers gebruikt, waarvan 99 procent niet wordt gerecycled.

Festivals en plastic bekers festivalterrein

Het gekraak van plasticbekertjes onder je voeten wordt tegenwoordig als doodnormaal gezien op festivals. Na afloop blijven bergen plastic flesjes, bekers en servies achter. Inmiddels wordt er veel geprobeerd om festivals duurzaam te organiseren. Zo wordt geprobeerd afval te verminderen en dit na afloop beter te recyclen.

Festivals en plastic bekers - afval verminderen en beter recyclen

 

Zwarte Cross gaat voor logoloze RPET-beker
“Onze nieuwe RPET-bekers zijn als karma: het achtervolgt je! Wellicht heb je ‘m volgend jaar op de Zwarte Cross namelijk weer in je hand. Maar dan de nieuwe, gerecyclede versie. Onze logoloze RPET-bekers worden namelijk ingezameld en verwerkt tot o.a. nieuwe bekers. Al onze drankenpartners werken hieraan mee en stappen af van het logo-gebruik, omdat bekers met inkt niet gerecycled kunnen worden tot nieuwe beker.” Daarnaast moet deze beker in de juiste afvalbak gegooid worden en niet op de grond om goed te kunnen recyclen.

Festival de Zwarte Cross en andere festivals zoals onder andere Lowlands, Awakenings, Vierdaagsefeesten, Mysteryland en Loveland hebben zich aangesloten bij de ‘Plastic Promise’ om samen hergebruik te bevorderen en plastic bekers hoogwaardig te recyclen.

Zwarte Cross en logoloze RPET-beker

 

Zonder plastic?
Maar ook een festival zonder plastic flesjes en bekers kan gewoon! Sommige festivals zoals Glastonbury, zijn bezig plastic flesjes en bekers helemaal te verbieden. Bezoekers worden hierbij niet geweigerd als ze plasticflesjes meenemen, maar ze worden wel sterk aangeraden een herbruikbare drinkfles mee te nemen! Ook komen veel festivals met een middenweg waarbij wegwerpplastic wordt vervangen door hardcups met een statiegeldsysteem.

Ondanks deze maatregelen komt er nog altijd veel afval op het festivalterrein terecht. Dat is ook niet zo gek, want een festival is nou eenmaal een plek om even te ontsnappen aan het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk mensen bewust te maken van het afval om hen heen en wat ze hieraan kunnen doen. Een schoon en opgeruimd festival terrein zorgt immers voor een veel fijnere sfeer!

Festivals en plastic bekers - festival sfeer

 

Meer informatie over:
Zwarte Cross en logoloze RPET-beker
Campagne Plastic Promise ‘Never Give Up On Your Cup‘.

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke