Wat is precies de impact van water uit plastic flesjes?

Een product wat vandaag de dag nog steeds vaak verkocht en gebruikt wordt. Maar wat is nou precies de impact van plastic waterflesjes op mens en milieu? Een vraag waar het gezondheidsinstituut van Barcelona zich mee bezig heeft gehouden.

Nieuw Spaans onderzoek berekende de milieukosten van ‘plasticwater’ en vergeleek dit met kraanwater. Vanaf het winnen van de olie voor productie van plastic tot aan het verbranden van de plastic fles op de afvalcentrale. Iets wat lastig is om goed te meten, aangezien er veel verschillende aspecten bij komen kijken. De resultaten zijn misschien niet verrassend: een flesje water is slechter voor het milieu dan kraanwater.

Bronwater uit plastic flesjes veroorzaakt veel meer schade aan het milieu en vraagt om 3500 keer meer materiaal dan water uit de kraan.

Het probleem lijkt in Nederland niet zo schokkerend te zijn aangezien het kraanwater in Nederland goed te drinken is. Echter geldt dit niet voor heel Europa. In Barcelona komt er relatief veel trihalomethaan voor in het kraanwater, een stof die kan zorgen voor blaaskanker. Dit is één van de redenen waarom de meerderheid van de bevolking fleswater drinkt. Dat heeft echter desastreuze gevolgen voor het milieu. En heeft een enorme impact op het aantal levende diersoorten in de omgeving. Daarnaast is het materiaalgebruik honderden keren groter bij fleswater dan bij kraanwater. Dit heeft een aanzienlijk effect op de hoeveelheid CO2 uitstoot.

De beste oplossing om dit plastic probleem tegen te gaan is om over te stappen op het gebruik van kraanwater. Daarnaast kun je een grote impact maken door het gebruiken van herbruikbare drinkbekers/drinkflessen. Wil jij ook een steentje bijdragen? Bekijk dan ons aanbod van herbruikbare drinkflessen. Bij elke aankoop doneert  1000 keer de inhoud per Retulp fles aan drinkwater aan ontwikkelingslanden. Zo streeft Retulp ernaar de plastickraan dicht te draaien en de drinkwaterkraan weer open te zetten.