Retulp groene Urban

Retulps Guilty Plastic Pleasures

Elke week plaatst Retulp een ‘Guilty Plastic Pleasure’, een bekentenis van één van ons of een partner van Retulp. Benieuwd naar wat wij onder een ‘Guilty Plastic Pleasure’ verstaan en waarom we dat doen? Lees dan mee!

Wat is een Guilty Plastic Pleasure?

Hoewel we inmiddels de term wel ergens voorbij hebben zien komen hebben op social media, kwam de naam tijdens een brainstorm op. Het is een wegwerpplastic-bekentenis, maar dan bekt Guilty Plastic Pleasure toch lekkerder (; De bekentenis gaat over het gebruik van een bepaalde wegwerpplastic, waar we eigenlijk wel weten dat een (goed) alternatief voor bestaat. Uit gemakzucht, onnadenkendheid of gewoonte maken we ons toch ‘schuldig’ aan het gebruik single-use plastics.

Waarom willen wij ze graag delen?

De belangrijkste reden is dat wij willen laten zien dat we niet perfect zijn. Ook al streven we naar een wereld zonder wegwerpplastic en bieden we daar goede alternatieven voor, ook wij maken ons er wel eens ‘schuldig’ aan. Bovendien hoeft het niet te betekenen dat als je niet zonder wegwerpplastic ‘kunt’, dat je helemaal geen alternatieven hoeft te gebruiken. Als je geen zin of tijd hebt om verpakkingsvrij boodschappen te doen, kun je wel een herbruikbare waterfles gebruiken. Duizelt het je soms als je denkt aan hoeveel single-use plastic je gebruikt en hoe je dat allemaal zou gaan moeten vervangen? Begin gewoon met iets kleins en wie weet waar je terecht komt. Alle beetjes helpen!

‘Uit gemakzucht, onnadenkendheid of gewoonte maken we ons toch ‘schuldig’ aan het gebruik single-use plastics.’

GPP’s van Retulpers

En wat zijn dan onze Guilty Plastic Pleasures? Zo is Pieter, onze businessmanager, een echte koffieverslaafde. Op kantoor drinkt hij netjes uit een mok, maar onderweg komt het voor hem vaak neer op een kartonnen beker (met plastic dekseltje). Of Richard, de Big Boss, die voelt zich toch wel een beetje schuldig bij het zoveelste biertje uit een plastic bekertje op festivals. Onze collega Robert heeft inmiddels heel veel katoenen tasjes thuis verzamelt, maar vergeet ze altijd weer mee te nemen naar de supermarkt.

Alternatieven voor wegwerp

Retulp biedt een alternatief voor plastic waterflesjes en wegwerpbekers voor koffie of thee. Maar heb je wel eens nagedacht om bijvoorbeeld je brood te halen in een katoenen broodzak of je groenten en fruit los in speciale netjes te vervoeren? Of bamboe wattenstaafjes te gebruiken in plaats van normale?

Soms zit de oplossing gewoon in het zoeken naar een alternatief. Op sommige producten is de verpakkingsindustrie helemaal losgegaan, misschien kun je dat dan laten liggen en kiezen voor een ander product.

Wij zijn ook benieuwd naar jouw Guilty Plastic Pleasure of oplossing! Laat het ons weten via een berichtje op Instagram of gebruik de #GuiltyPlasticPleasure.