Wat is een BPA vrije waterfles?

BPA vrije waterfles

Hoeveel plastic flesjes gebruik jij? Het zal je misschien wel verbazen als je hoort dat een persoon gemiddeld 150 (plastic)PET-flesjes per jaar gebruikt. Omgerekend zijn dit bijna drie flesjes per week. Wist je dat je door dagelijks een plastic PET-flesjes te gebruiken een kleine hoeveelheid chemische stoffen tot je neemt, dat wil je toch niet? Toch is dit het geval. Dit komt doordat PET-flesjes de chemische stof BPA bevatten, maar wat is dat eigenlijk?

BPA, ook wel Bisphenol A genoemd, is een chemische stof die wordt gebruikt in de coating van sommige voedsel- en drinkverpakkingen om voedsel tegen besmetting van bacteriën te beschermen en de houdbaarheid te verlengen. Zo is BPA ook te vinden in PET- flessen. Wanneer je een langere periode een (herbruikbare) plastic fles gebruikt of wanneer het flesje warm wordt laat de coating los waardoor er chemische stofjes in je water kunnen belanden.

BPA vrije waterfles

Waarom BPA voorkomen met een BPA vrije waterfles?

Uit onderzoek is gebleken dat kleine hoeveelheden van deze chemische stof niet slecht zijn voor je gezondheid. Volgens het Nederlandse Voedingscentrum is het wel schadelijk wanneer je te veel BPA binnenkrijgt. Zo is Bisfenol A (BPA) in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, miskramen, borst- en prostaatkanker, reproductieve disfunctie, metabole disfunctie en diabetes, en neurologische en gedragsstoornissen. Dit gebeurt overigens wel pas bij een blootstelling die hoger is dan de normen die Europa gesteld hebben.

Retulp eco drinkfles

De verschillen en overeenkomsten tussen biobased plastic, biodegradeerbaar plastic en bioplastic

Er zijn verschillende soorten bioplastic die als alternatief kunnen dienen voor het welbekende PET-flesje. De termen biobased plastic, biodegradeerbaar plastic en bioplastic worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn toch anders. Producten van biobased plastic zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof zoals suikerriet. Wanneer we het over biodegradeerbaar plastic hebben gaat het over plastic dat door micro-organismen wordt afgebroken. Dit kan bijvoorbeeld door natuurlijke rotting. Een andere naam voor biodegradeerbaar plastic is biologisch afbreekbaar plastic. Bij zowel biobased als biodegradeerbaar plastic hebben we het over bioplastic. Meer weten over biobased plastic en de biodegradeerbaarheid? Download dan hier de infographic van Duurzaam Bedrijfsleven.

BPA vrije waterfles

Op zoek naar een duurzame BPA vrije waterfles?

Ben je op zoek naar een BPA vrije waterfles? Dan ben je bij Retulp natuurlijk aan het goede adres! Ga voor een (bedrukte) roestvrijstalen fles zonder BPA of plastic of kies voor de trendy thermosflessen. Ben je op zoek naar een sportbidon? Kijk dan eens naar onze BioBidons. De biobased bidon wordt op milieuvriendelijke wijze vervaardigd en is van minimaal 87% rietsuiker en maximaal 13% regulier PE-plastic, wat BPA vrij is. Er wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van schaarse fossiele grondstoffen, maar van de hernieuwbare grondstof suikerriet. Wanneer suikerriet groeit, neemt het veel CO2 op en reduceert het de uitstoot van broeikasgassen. Alle verwerkte materialen zijn veilig voor voedsel en volledig recyclebaar.

Wil jij een customized, BPA vrije waterfles?