Week zonder Afval

Deze week (22 mei t/m 28 mei 2023) is het weer de Week zonder Afval. Ā Per jaar produceren we per persoon maar liefst 490 kilo afval. In deze week worden mensen uitgedaagd om een kleine switch in hun lifestyle te maken waardoor er minder afval ontstaat. Want iedereen kan bijdragen aan minder afval, daar is niet eens zo veel geks voor nodig.

Bring your own is een belangrijke pijler. Uiteraard denken wij bij Retulp dan natuurlijk gelijk aan een koffiebeker voor onderweg en een fles voor je kraanwater. Maar denk ook aan lunchboxen zodat je geen plastic zakjes meer gebruikt. Er is meer wat je op dit gebied kan doen! Haal je vaak eten af? Neem je eigen bakjes eens mee. Dit wordt al steeds gewoner, dus waarschijnlijk ben je niet de eerste die het vraagt bij jouw favoriete afhaalrestaurant! Boodschappen doen? Neem herbruikbare zakken mee voor je groente en fruit als je naar de supermarkt gaat. In het begin misschien even wennen, maar na een tijdje heel gewoon. Bij heel veel to-go bedrijven krijg je zelfs korting als je je eigen drinkbeker laat vullen. Winst voor jou en winst voor het milieu!

Een ander vlak waar heel wat te winnen is, is de kledingkastā€¦. De kledingindustrie is een hele grote vervuiler. Deze industrie zorgt elk jaar voor meer uitstoot dan de internationale lucht- en scheepvaart bij elkaar. Het is dus zeker de moeite om eens extra na te denken over je kledingkast. Iets nieuws kopen is natuurlijk leuk, maar tegenwoordig is er ook heel veel moois tweedehands te koop. Scheelt ook nog eens geld, en je kan echt pareltjes vinden die niemand anders heeft. Kleding die je zelf niet meer draagt kun je uiteraard zelf ook verkopen of doneren aan de kringloopwinkel. En als het echt stuk is gooi je het vanzelfsprekend in de textielbak!

Het laatste punt waar wij in dit blog op in willen gaan is de verspilling van voedsel. Elk jaar gooien we ongeveer 9% van ons eten zonder het gebruikt te hebben weg! Denk hierbij aan eten wat we zelf te veel hebben gekocht, maar ook aan de zogenaamde kneusjes. Je kent ze wel, de kromme komkommers, tomaten die niet mooi rond zijn en wortels die op een siamese tweeling lijken. Ok, dit laatste heb je niet zelf in de hand, maar wel hoeveel eten jij in de groene bak gooit. We geven je graag een paar tips om dit te verminderen.

Doe je boodschappen als je geen honger hebt! Scheelt een hoop geld en je koopt niets wat je niet nodig had. Extra pluspunt: je neemt minder ongezonde dingen mee naar huis. En laten dat nou vaak net de producten zijn die extra veel verpakking en dus afval hebben. THT overschreden? Afhankelijk van het product hoef je het dan niet gelijk weg te gooien. Vooral droge etenswaren gaan echt wel wat langer mee dan er op de verpakking staat!

Dit is een kleine greep uit de kleine aanpassingen die jij zou kunnen doen in de Week zonder Afval. Ga jij de uitdaging aan en help je ook mee om minder afval te creƫren?

Zonder afval met Retulp

Retulp draagt bij aan de Week zonder Afval door herbruikbare producten zoals koffiebekers, waterflessen en lunchboxen te promoten. Deze duurzame producten zijn perfect voor iedereen die zijn afvalproductie wil verminderen. Met een herbruikbaar Retulp product kies je voor duurzaamheid en help je de afvalberg te verkleinen. Onze producten zijn niet alleen praktisch voor onderweg, maar ook stijlvol en milieuvriendelijk. Door over te stappen op herbruikbare alternatieven van Retulp, draag je bij aan een belangrijke switch in je lifestyle. Dit maakt het makkelijk om tijdens de Week zonder Afval en daarna minder afval te produceren. Ga de uitdaging aan en maak samen met Retulp een verschil voor onze planeet!