Maak je klaar voor een plasticvrij 2023

Tips om minder plastic te gebruiken in het dagelijks leven, om zo het plastic gebruik te verminderen.

Het plastic-gebruik neemt steeds meer toe. Hierdoor ontstaan grote bergen wegwerpplastic die schade aanrichten aan de natuur. Retulp wil de hoeveelheid wegwerpplastic verminderen en daar kan jij eenvoudig bij helpen! Met onderstaande tips maak je je klaar voor een plasticvrij 2023.

1. Koop een herbruikbare drinkfles

Plastic flessen voor eenmalig gebruik en andere drankverpakkingen behoren tot de meest veelvoorkomende items die gevonden worden bij strandopruimingen. Gelukkig is het eenvoudig om wegwerpverpakkingen uit je dagelijkse leven te schrappen.

Probeer in 2023 te beginnen om één herbruikbare drinkfles overal in je tas mee naar toe te nemen. Je kunt je fles vullen op je werk, op school of je kunt een app gebruiken om erachter te komen waar je hem gratis kunt bijvullen. Retulp heeft een groot aanbod drinkflessen en thermosflessen geschikt voor iedereen. Kies bijvoorbeeld voor de Tumbler Thermosbeker. Deze thermosfles is geschikt voor zowel warme als koude dranken en houdt tot 6 uur warm en tot 8 uur koud. Op deze manier neem je je favoriete drankje overal mee naar toe!

2. Neem je eigen tas mee

Als je nog geen herbruikbare tas hebt, is het nu het moment om er een aan te schaffen. Zodat je bij je volgende bezoek aan één winkel geen (plastic)tas meer nodig hebt. Een simpele, maar effectieve oplossing! Als veel mensen dit doen, worden er een hele hoop plastic tasjes bespaard. Bovendien is een herbruikbare tas vaak veel praktischer en stijlvoller dan een wegwerptasje.

Kies bijvoorbeeld voor de Shopper koeltas, gemaakt van duurzaam materiaal. In deze ruime shopper blijven je boodschappen ook nog eens lekker koel. Ook is deze tas perfect voor bijvoorbeeld een dagje strand. Op deze manier ga je niet alleen duurzaam, maar ook goed voorbereid op pad.

3. Neem een eigen koffiebeker mee

Er is natuurlijk niets fijner dan een lekker kopje koffie voor onderweg. Ook dit kan op een duurzame manier. In plaats van afhaalkoffie halen als je ergens bent, kun je je thee of koffie thuis al maken en meenemen. Op deze manier heb je je eigen koffiebeker overal mee naar toe, wat per persoon heel wat wegwerpbekertjes bespaard.

Als je je favoriete koffie toch liever onderweg haalt, vergeet dan niet om een herbruikbare koffiebeker mee te nemen. Deze kan je vervolgens in de winkel laten vullen. Kies bijvoorbeeld voor de Travel Mug, de ideale reisbeker. Deze koffiebeker to-go houdt tot 3 kwartier warm en past onder ieder koffiezetapparaat. Met een herbruikbare koffiebeker verminder je dus heel eenvoudig het plastic gebruik!

4. Kies voor een duurzame lunchverpakking

Veel mensen gebruiken plastic zakjes om hun lunch in mee te nemen. Door plastic zakjes te vervangen door robuuste producten die niet alleen praktisch maar ook stijlvol zijn, maken we wegwerpplastic overbodig. Eén lunchbox vervangt namelijk honderden plastic zakjes. Kleine moeite toch? Vinden wij ook.

Je kan hierbij kiezen voor een herbruikbare broodtrommel, lunchzak of zelfs een thermos lunch pod. Een praktische en duurzame manier om je lunch mee te nemen!

5. Wees bewust van plastic

Het gebruik van plastic is geïntegreerd in veel dagelijkse producten. Veel mensen beseffen niet hoeveel plastic ze gebruiken. Door bij te houden welke plastic producten je het vaakst gebruikt, begrijp je beter waar je wijzigingen moet aanbrengen.

Denk bijvoorbeeld aan online aankopen. Als je iets online koopt, zit dit vaak in plastic verpakkingen. Probeer is te kijken naar milieuvriendelijke online winkels die hun producten in recyclebare materialen verpakken. Ook kun je plastic afval verminderen wanneer je winkelt door grotere bestellingen bij dezelfde winkelier te plaatsen, in plaats van afzonderlijke artikelen bij verschillende winkels te bestellen. Op deze manier worden je artikelen samen verpakt.