Schade door plastic ligt bijna tien keer hoger dan de prijs.

Iedere euro die gebruikt wordt voor de productie van plastic leidt tot negen euro aan schade en de maatschappij betaald hieraan mee. In 2019 ging het om 2,8 biljoen euro aan externe kosten die veroorzaakt worden door de productie en gebruik van kunststoffen.

Gevolgen van plasticvervuiling

Een duidelijk voorbeeld van plasticvervuiling is het strand bij Panama City. De inwoners zien dat plastic afval leidt tot afnemend toerisme, opruimkosten, spooknetten en schade aan leven in het water. Deze factoren leiden uiteindelijk tot de externe kosten.

Bij het strand van Panama City zie je vooral volledige plasticflessen, maar plastic breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes. Al die kleine deeltjes vergaan nooit en zijn werkelijk overal: in water, grond en lucht.

Wat gebeurt er wanneer we niks doen?

Doen we niks aan onze omgang met plastics, dan zal het bedrag van 2,8 biljoen euro verdubbeld zijn in 2040. Dit kunnen we volgens Retulp verbeteren door de plasticsoep bij de bron aan te passen en het aantal plasticflessen terug te dringen door een aantrekkelijk duurzame drinkfles te gebruiken. Met een duurzame drinkflessen draag je bij aan de slogan: refill to fulfill.

Hoe kan de maatschappij dit voorkomen?

De plasticvervuiling kan je tegen gaan door duurzame drinkflessen te gebruiken die hervulbaar of herbruikbaar zijn. Voorkomen is namelijk veel en veel beter dan recyclen. Een voorbeeld van een product dat aansluit bij deze gedachte is de Biodrup. Met de introductie van de nieuwe Biodrup waterfles koop je niet alleen een mooi gevormde waterfles, maar lever je ook een bijdrage aan een betere wereld. Je draagt namelijk bij aan een duurzaam project waarmee plastic wordt gerecycled tot bouwstenen voor klaslokalen in Ivoorkust: project Plastic Bricks. Daarnaast maken leveranciers de Biodrup van het landbouwproduct suikerriet, dit zorgt voor een aanzienlijke afname van CO2-uitstoot en milieuschade.

Biodrup Retulp Bio fles serie