The Impact Days Apeldoorn

Van 18 tot en met 20 November is het weer zo ver, The Impact Days gaan weer van start! Een initiatief van de vier grootste gemeenten in Nederland om eerlijke en duurzame ondernemers in het zonnetje te zetten. Retulp hoort hier natuurlijk bij!

Mission Indisposable

Elk merk heeft een missie en die van Retulp is het gebruik van wegwerpplastic tegen te gaan. Dat doet Retulp door ‘Mission Indisposable‘: herbruikbare drinkflessen op de markt te brengen, vooral van RVS en desgewenst voorzien van het logo van de afnemer.
Het logo van Retulp bestaat niet voor niets uit twee waterdruppels die samen een tulp vormen. Zeven jaar geleden besloot oprichter, Richard Gabriël, een deel van de winst te doneren aan een goed doel: het slaan van waterputten in ontwikkelingslanden waar een tekort aan drinkbaar water bestaat. Aangezien misschien niet elke druppel maar wel elke liter telt heeft Retulp op die manier al 73 miljoen liter drinkwater laten produceren.

Levenslang mee

Aanvankelijk liet Retulp zijn drinkflessen vooral van bioplastic maken. Verduurzamen is echter een continu leerproces en dus ontdekte men gaandeweg dat zo’n drinkfles niet het meest duurzame product is. “Ik heb destijds veel aandacht gekregen met dit materiaal, vooral toen ik er mee op de Dutch Design Week stond. Alleen ontdekte ik dat de relatief korte levensduur van vijf jaar niet ideaal is”, zegt Richard Gabriël. “De oplossing voor het probleem van de plastic soep wordt nog te veel in recyclen gezocht, terwijl voorkomen beter is”. Vandaar de keuze voor roestvrij staal, dat momenteel 85% van het assortiment uitmaakt. Deze producten gaan tientallen jaren mee, dus feitelijk een leven lang.
Lunchpod Big Mug Classic - zwart broodtrommel

Geschenken

Intussen groeide het assortiment geleidelijk uit. Tegenwoordig omvat het naast drinkflessen en thermosbekers ook lunchproducten. Stuk voor stuk kwaliteitsproducten die de inhoud vele uren warm of koud houden, op smaak en afgesloten van de buitenlucht. Het zijn producten om te bezitten maar evengoed om een andere te schenken. “Want volledig duurzaam leven is een moeilijk te bereiken ideaal, maar 80% is wel degelijk haalbaar. Door geen flessenwater maar kraanwater te drinken zet je meteen een zeer grote stap in die richting”.

Nieuwsgierig naar de initiatiefnemers of interesse in meer informatie? Neem een kijkje op The Impact Days website.