ECHT WAAR

Dankzij deze winkel zijn er ruim 3,5 miljoen disposables bespaard

Het plastic probleem in wordt steeds groter. Bijna overal waar we winkelen of boodschappen doen komen we producten tegen in plastic verpakkingen. Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard stuks plastic voedselverpakkingen. Per Nederlander komt dat neer op meer dan 1500 stuks plastic, omgerekend vier per dag.

Door de jaren heen zijn we steeds bewuster geworden van het plasticprobleem. Hierdoor zien we steeds meer initiatieven om het plasticprobleem aan te pakken. Tijdens het boodschappen doen zien we productverpakkingen verdwijnen of verminderen. Er komt statiegeld op blikjes en er wordt steeds meer plastic ingezameld en gerecycled. Helaas lost dit het probleem niet op. Maar liefst 91 procent van het plastic wordt niet gerecycled.

Er zijn miljarden tonnen plastic gemaakt in de afgelopen decennia, en veel ervan wordt verwerkt als afval.

En dat is nog niet alles. Plastic heeft meer dan 400 jaar nodig om afgebroken te worden, dus het meeste bestaat nog steeds in een of andere vorm. Dit is erg schrikbarend, zeker als we weten dat slechts 12 procent is verbrand.

Vooruitgang

Aan de andere kant zien we ook mooie dingen gebeuren. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar alternatieven en zijn actief op het gebied van bewustwording. Een van de partners van Retulp is WAAR. WAAR zorgt met 24 winkels en een webshop voor producten met een mooi verhaal die met liefde en zorg gemaakt zijn. Dankzij de samenwerking van WAAR en Retulp zijn er alleen in 2020 347.936 disposables voorkomen en is er 838.400 liter water gedoneerd. In totaal heeft WAAR door het aanbieden van Retulp als alternatief al 3.695.824 single-use plastics voorkomen, daar zijn we trots op!