Besparen en duurzaam? 6 tips!

Besparen en duurzaam? 6 tips! Het zal niemand ontgaan zijn dat de dagelijkse kosten de laatste tijd erg gestegen. Van hoge energierekeningen, verhoogde benzineprijzen tot aan boodschappen die steeds maar duurder worden. Tijd om te besparen, maar kan dat ook duurzaam? Hieronder 6 tips!

Tip 1: trek de stekker eruit

Veel apparaten slurpen energie. Zeker met de huidige (gestegen) energieprijzen is het zeker de moeite waard om na het gebruik van een apparaat de stekker eruit te trekken. Het wordt vaak onderschat, maar elk apparaat dat in het stopcontact zit is een kleine energieslurper. In Nederland hebben we aardig wat apparaten per huishouden. Hier kan je dus enorm op besparen. Een kleine moeite dus, na gebruik stekker eruit!

Tip 2: pak de wollen trui uit de kast

De verwarming is een echte grootverbruiker op het gebied van energie. En wordt al gauw zonder na te denken lekker hoog gezet. Maar je kunt gemakkelijk geld besparen door de verwarming af en toe een graadje lager te zetten. Zet de verwarming bijvoorbeeld een aantal graden lager voordat je gaat slapen, of als je overdag niet thuis bent. Of nog beter, pak de lekkere warme wollentrui iets eerder uit de kast. Naast dat het je geld kan besparen, is het ook nog eens beter voor je. Een iets koudere temperatuur heeft voor je gezondheid ook veel voordelen, zoals bevestigd door Wim Hof, Iceman.

Tip 3. douche met je favoriete nummer

Gemiddeld douchen we in Nederland 10 minuten per persoon. Daarnaast verbruiken we per minuut douchen 7 liter water. Door dus korter te douchen bespaar je niet alleen in je eigen portemonnee, maar geef je ook een beetje terug aan de wereld. Je kunt natuurlijk ook wekker zetten op 5 minuten om te zorgen dat je minder lang onder de douche staat. Maar wat nog leuker is, is om je favoriete nummer aan te zetten! Zo krijg je extra energie om lekker snel je haren te wassen!

Tip 4: neem alle apparaten onder de loop

In Nederland hebben we het erg goed voor elkaar en hebben we voor alles wel een handig apparaat. De wasmachine, droger, waterkoker, vaatwasser noem het maar op. Het is natuurlijk heerlijk om van alle gemakken voorzien te zijn. Maar oudere apparaten slurpen energie. Mocht je dus overwegen om een nieuw apparaat aan te schaffen, kies dan voor een apparaat met A+++ label. Zo bespaar je geld zonder dat je in moet leveren op alle gemakken. Dat is pas een slimme keuze.

Tip 5: voorkom voedselverspilling

De boodschappen zijn de afgelopen tijd een stukje duurder geworden. En dat voelt iedereen in hun portemonnee. Hier kan natuurlijk wel op bespaard worden. Maar de oplossing ligt misschien dichterbij dan dat je denkt. Het is namelijk zo dat we jaarlijks erg veel eten weggooien. Zonde natuurlijk! Dit is gemakkelijk op te lossen met goede vers houd bakjes. Zo blijft eten langer goed en kan je het gemakkelijk meenemen als lunch!

Tip 6: trap erop los 

De auto, is al jaren een favoriet op het gebied van vervoersmiddelen. Vaak worden de sleutels al gauw als gemak gepakt. Een kritische vraag kan dus al erg veel schelen. Heb ik echt de auto nodig voor deze reis? Of kan het ook met de fiets? Het scheelt natuurlijk veel kosten op het gebied van brandstof. Maar daarnaast help je ook het milieu een handje door vaker de fiets te pakken. Bovendien, als je vaak de fiets pakt, kun je ook het sportschool abonnement opzeggen! Een drie dubbele win dus!