Wat is een BPA vrije waterfles?

BPA vrije waterfles

Hoeveel plastic flesjes gebruik jij? Het zal je misschien wel verbazen als je hoort dat een persoon gemiddeld 150 (plastic)PET-flesjes per jaar gebruikt. Omgerekend zijn dit bijna drie flesjes per week. Wist je dat je door dagelijks een plastic PET-flesjes te gebruiken een kleine hoeveelheid chemische stoffen tot je neemt, dat wil je toch niet? Toch is dit het geval. Dit komt doordat PET-flesjes de chemische stof BPA bevatten, maar wat is dat eigenlijk?

BPA, ook wel Bisphenol A genoemd, is een chemische stof die wordt gebruikt in de coating van sommige voedsel- en drinkverpakkingen om voedsel tegen besmetting van bacteriën te beschermen en de houdbaarheid te verlengen. Zo is BPA ook te vinden in PET- flessen. Wanneer je een langere periode een (herbruikbare) plastic fles gebruikt of wanneer het flesje warm wordt laat de coating los waardoor er chemische stofjes in je water kunnen belanden.

BPA vrije waterfles

Waarom BPA voorkomen met een BPA vrije waterfles?

Uit onderzoek is gebleken dat kleine hoeveelheden van deze chemische stof niet slecht zijn voor je gezondheid. Volgens het Nederlandse Voedingscentrum is het wel schadelijk wanneer je te veel BPA binnenkrijgt. Zo is Bisfenol A (BPA) in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, miskramen, borst- en prostaatkanker, reproductieve disfunctie, metabole disfunctie en diabetes, en neurologische en gedragsstoornissen. Dit gebeurt overigens wel pas bij een blootstelling die hoger is dan de normen die Europa gesteld hebben.

Retulp eco drinkfles

De verschillen en overeenkomsten tussen biobased plastic, biodegradeerbaar plastic en bioplastic

Er zijn verschillende soorten bioplastic die als alternatief kunnen dienen voor het welbekende PET-flesje. De termen biobased plastic, biodegradeerbaar plastic en bioplastic worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn toch anders. Producten van biobased plastic zijn gemaakt van een hernieuwbare grondstof zoals suikerriet. Wanneer we het over biodegradeerbaar plastic hebben gaat het over plastic dat door micro-organismen wordt afgebroken. Dit kan bijvoorbeeld door natuurlijke rotting. Een andere naam voor biodegradeerbaar plastic is biologisch afbreekbaar plastic. Bij zowel biobased als biodegradeerbaar plastic hebben we het over bioplastic. Meer weten over biobased plastic en de biodegradeerbaarheid? Download dan hier de infographic van Duurzaam Bedrijfsleven.

BPA vrije waterfles

Op zoek naar een duurzame BPA vrije waterfles?

Ben je op zoek naar een BPA vrije waterfles? Dan ben je bij Retulp natuurlijk aan het goede adres! Ga voor een (bedrukte) roestvrijstalen fles zonder BPA of plastic of kies voor de trendy thermosflessen. Ben je op zoek naar een sportbidon? Kijk dan eens naar onze BioBidons. De biobased bidon wordt op milieuvriendelijke wijze vervaardigd en is van minimaal 87% rietsuiker en maximaal 13% regulier PE-plastic, wat BPA vrij is. Er wordt bij de productie minder gebruik gemaakt van schaarse fossiele grondstoffen, maar van de hernieuwbare grondstof suikerriet. Wanneer suikerriet groeit, neemt het veel CO2 op en reduceert het de uitstoot van broeikasgassen. Alle verwerkte materialen zijn veilig voor voedsel en volledig recyclebaar.

Wil jij een customized, BPA vrije waterfles?

Ideeën en inspiratie voor bedrukte duurzame drinkflessen en thermosbekers

“Fantastische vormgeving! De fles ligt goed in de hand en koffie blijft goed warm.”

Marga LamersBedrijf: Van Bamboe

“De missie van Retulp is natuurlijk fantastisch, en hun producten al helemaal! De service van Retulp, het contact, niemand zal teleurgesteld zijn!”

Mirjam Horstmeier Bedrijf: Oxfam Novib

“Vanuit Retulp hebben we bericht gehad dat we samen met hen inmiddels 900.000 liter water hebben gedoneerd aan mensen in nood. Dank voor deze mooie samenwerking!”

Claartje VisserBedrijf: Mensely

“Kwalitatief goede producten van een bedrijf met een heldere en maatschappelijke visie!”

Michiel van der NeutBedrijf: Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport

“Super mooi Nederlands product met heldere ambitie: plastic flessen terugdringen en drinkwater teruggeven. Het begint altijd met 1 stap in de goede richting en ik vind dat Retulp grote stappen maakt. Daarnaast top service en kwalitatief product dus ik ben erg tevreden!”

Sabine SwinkelsBedrijf: Rethinking Group

“De missie van Retulp gecombineerd met het mooie design van de flessen zijn een geweldig geschenk voor ons als bedrijf. De missies van onze helden (bedrijven) sluiten aan en dat zorgt voor enthousiaste reacties bij de ontvangers :-)”

Patrick, Jeron & FreekBedrijf: Creating Heroes

“Retulp past goed in ons assortiment, de themosfles is van hoogwaardige kwaliteit en de uitstraling past bij ons bedrijf.”

Margreet MettingBedrijf: Wadapartja

“We hebben de supermooie thermosflessen van Retulp met een mooie Grasnapolsky opdruk verkocht bij de merchandise van het festival. Zo kon ons publiek op een duurzame manier hun koffie drinken tijdens het evenement en hebben ze een supermooi en duurzaam aandenken aan het festival, iets waarmee we graag worden geassocieerd. Het contact met Retulp verliep erg soepel en het product werd supersnel geleverd.”

Mariska BerrevoetsBedrijf: Stichting Grasnapolsky Festivals

“Retulp staat voor mij voor kwaliteit, originaliteit en duurzaamheid.”

Lonneke van SoestBedrijf: Cocosoft

“Win-win situatie: het kunnen bijdragen aan mission indisposable was voor ons even zo belangrijk als onze medewerkers blij maken met een prachtig product!”

Ellis Swinkels-HendriksBedrijf: Foenix Kringloop en reintegratie

“Met Retulp als onderdeel van ons kerstpakket voor de medewerkers hebben we niet alleen de medewerkers beloond met een mooie beker, maar ook nog – heel belangrijk – bijgedragen aan schoon drinkwater.”

Astrid van Rooij Bedrijf: Heerlijkheid Mariënwaerdt

“Het initiatief van Retulp voor een duurzaam product en het doneren van water aan derdewereldlanden was voor Compagnon aanleiding om het product af te nemen. Onze ervaring tot nu toe is zeer positief en willen in de toekomst de drinkflessen blijven afnemen.”

Marius Wiegers Bedrijf: Compagnon

“Mooi product. Fijn persoonlijk contact, flexibel en denken graag met je mee.”

Rosanne WolffBedrijf: Franke